Met hun zelfgebouwde boot trekt de familie greven veel bekijks. | Foto: PR
Met hun zelfgebouwde boot trekt de familie greven veel bekijks. | Foto: PR Foto:

Erik Greven bouwde boot in de tuin

n "Ik was al als kind gefascineerd door catamarans"

voorhout n Als Erik en Hanny Greven voorbij varen draaien nogal wat hoofden hun kant uit. Hun boot valt op. Misschien niet in de laatste plaats vanwege de naam: DX11. Nee, dat is geen serienummer. Als je het snel uitspreekt hoor je 'dee ik zelluf'.

Door Esdor van Elten

En dat is een zeer toepasselijke naam, want inderdaad, de Chat 18 catamaran is door Erik zelf gebouwd. "Letterlijk in de tuin." Greven, in het dagelijks leven psycholoog en organisatie-adviseur, groeide op aan het water en zeilt al zijn hele leven. "Vroeger veel in een Laser. Later kochten we een kajuitbootje en de laatste jaren zeilden we in een Valk." Met het klimmen der jaren groeide ook de wens om wat 'comfortabeler' te zeilen. "Ik zocht dus naar een stabiele boot, maar kon die niet echt vinden. Toen kwam ik op het idee om hem dan maar zelf te bouwen." De keuze viel op een kajuitcatamaran. "Ik was al als kind gefascineerd door catamarans. Deze boten maken heel efficiënt gebruik van de wind en zijn heel stabiel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bekende 'beach cats' zijn ze ook niet primair gebouwd op snelheid. Het is niet de bedoeling dat de drijvers uit het water komen." De familie Greven ziet hun Chat 18 dan ook letterlijk als een 'kletsboot': rustig en comfortabel plezier op het water hebben. "Je kunt onze boot een beetje zien als een sloep met een zeil."

Community

Hoe bouw je een boot? Erik hoefde gelukkig niet het wiel zelf uit te vinden. Er bestaat namelijk een wereldwijde community van mensen die hun eigen catamaran bouwen. "James Wharram geldt als pionier voor zelfbouwcatamarans. Hij ontwierp en bouwde in de jaren '50 de eerste moderne catamaran." Sindsdien heeft hij veel navolging gevonden. "Een groot deel van de kajuitcatamarans die je in Nederland ziet is zelfbouw. Ze worden niet massaal geproduceerd." Zelf koos Greven voor een ontwerp van Richard Woods. Met goede reden: "we hadden de nodige eisen. De belangrijkste daarvan was de afmeting. Ik wilde haar hier in de tuin kunnen bouwen en we wilden er mee op de Kaag kunnen zeilen." De boot is dan ook kleiner dan de meeste andere: 5,6 meter lang en 2,5 meter breed, maar door haar indeling verrassend ruim. Nadat de bouw in oktober vorig jaar van start ging hield Hanny een blog bij. (http://projectcatamaranchat18.blogspot.com). "Toen bleek dat wij de eerste waren die dit type bouwden. De ontwerper linkte onze blog op zijn eigen site en zo kregen we belangstelling van overal ter wereld."

Precisiewerk

De DX11 is gebouwd in hout. "Speciaal hout uiteraard, van Bruynzeel, dat aan de hoogste eisen voldoet. Het is een soort multiplex, maar wel heel vlak afgewerkt en watervast verlijmd." Zoals op de blog te zien is verliep de grove bouw verrassend snel. Maar daarmee was Erik er nog lang niet: de boot is afgewerkt met een speciale epoxyhars die haar waterdicht maakt. Fijn spul, want eenmaal klaar onderhoudsvrij, maar voordat het er op zit.. dat is echt precisiewerk." Dat ging ook wel eens mis, zoals die keer dat hij de mengverhouding van de componenten verwisselde en de hars dus maar niet droog werd. "Uiteindelijk ben ik maar gewoon doorgegaan. En het lijkt geen negatieve gevolgen te hebben. De mast en de tuigage maakte Erik niet zelf: die heb ik tweedehands aangeschaft. Alleen de fok is nieuw. Ook handig aan boord: een elektrische buitenboordmotor die gevoed wordt door zonnepanelen op het kajuitdak. "Duurzaam, en lekker stil."

In mei dit jaar ging de boot te water. Een spannend moment, maar de boot voldeed aan alle verwachtingen. "Hij ligt mooi strak op de waterlijn en zeilt geweldig. We hebben deze zomer gelukkig veel kunnen varen." Kreeg Erik al de nodige bekijks toen hij nog in de tuin bezig was, op het water is dat niet anders. "Je ziet niet veel catamarans op de Kaag. We merken vaak dat mensen blijven kijken of hun duim opsteken: 'mooi bootje', roepen ze dan. En dat vinden wij ook!"


Internetcursus voor beginners in Bibliotheek Warmond

warmond n Voor iedereen die graag meer wil doen met internet en nog niet goed weet hoe het werkt organiseert Bibliotheek Bollenstreek de beginnerscursus Klik & Tik.

Deelnemers leren informatie zoeken, websites bekijken, zoeken naar tweedehands koopjes en een reis met openbaar vervoer uitstippelen. De cursus heeft 5 lessen op 4 oktober, 11 oktober, 25 oktober, 1 november en 8 november van 10.00 uur tot 12.00 uur in de Bibliotheek in Warmond. Kosten voor leden zijn € 15,00 en voor niet-leden zijn € 20,00. Aanmelden voor deze cursus kan in de Bibliotheek en via bibliotheekbollenstreek.nl.

Met een cursus van de bieb krijgt u de beginselen onder de knie.