Komend weekend zal de befaamde Turfrace weer gevaren worden.| Foto: PR
Komend weekend zal de befaamde Turfrace weer gevaren worden.| Foto: PR Foto: Henk Keijzer

Historische krachtmeting zeilschepen

warmond n Komend weekend zal de befaamde Turfrace weer gevaren worden met historische zeilschepen van Warmond naar Vinkeveen en terug. Het doel van deze race is om zo snel mogelijk de route af te leggen op spierkracht en wind. De deelnemende schepen vertrekken vrijdagochtend om 07:30 uur vanuit Park Groot Leerust te Warmond en worden zondagmiddag weer terug verwacht.

Voor deze editie hebben zich negen schepen aangemeld en mogelijk volgen er nog meer deelnemers. Onder andere De Drie Gebroeders, Gauwe L iefde, Hylke Tromp, Avondrood, 10e van Tromp, Twee gebroeders, Antonius en Lange Wapper gaan de zware strijd weer aan niet alleen met elkaar maar ook met de elementen. Uit ervaring weten we dat deze schepen zeer aan elkaar gewaagd zijn en dat ook dit jaar weer een spannende race op zal leveren. Elk schip heeft zo zijn eigen specialiteiten. Waar het ene schip sneller is met zeilen, zal het andere schip weer sneller zijn met roeien, bomen en jagen. Welk schip gaat winnen, hangt af van de kwaliteiten van de schipper en zijn bemanning maar ook van het weer.

Waar moet je op letten?

Waar moet je, als toeschouwer, op letten tijdens de Turfrace? Waar moet je kijken? Waar wordt de Turfrace beslist? Een schipper die de race al een paar keer heeft gevaren weet dat er een aantal cruciale punten zijn op het traject. Met zo veel hindernissen, moet je behendig zijn en een tactiek hebben. Er kan maar 1 schip in een sluis, dus wil je winnen, dan moet je op zaterdag als eerste in de Proostdijerssluis zijn. Die is net voor Vinkeveen en bepaalt wie de eerste dag nummer 1 is. Degene die als eerste (na Uithoorn) de Waver opvaart heeft ook de meeste kans om de sluis als eerste in te varen. Op zaterdag zijn de knelpunten: de eerste brug in Vinkeveen en de Pondskoekersluis. Ben je als eerste door de sluis, dan heb je grote kans om de dagzege op te eisen. Op zondag zijn er niet veel knelpunten, maar is er een tactische keuze die o.a. afhangt van de wind. Meestal gaat men door de Boerenbuurt de Kaag op, maar het kan ook lonen om de ringvaart af te jagen en vanaf Kaageiland te gaan kruisen.

Programma

De race start op vrijdagochtend 28 september 2018 om 07:30 in Park Groot Leerust en de eerste schepen worden 's middags rond 15:00 uur bij de finish in Vinkeveen verwacht bij Watersportvereniging Abcoude-Vinkeveen aan de Baambrugse Zuwe. Op zaterdag om 10:30 uur start de tweede etappe van de race vanaf Vinkeveen naar de Tolhuissluizen in Nieuwveen. Op zondag vertrekken de schepen om 10:00 uur voor de laatste etappe naar de finish in Warmond. De winnaar wordt rond 12:00 uur in het park verwacht en de prijsuitreiking zal rond 15:00 uur plaats vinden. De deelnemende schepen zijn tijdens de wedstrijd live op internet te volgen middels de Track & Trace. www.zeilvaartwarmond.nl.


BUURbook Kagerbuurt voor en door de buurt

sassenheim n Welzijn Teylingen heeft onder andere als doel om bewoners meer invloed te laten krijgen op hun eigen buurt en om buurtbewoners met elkaar en met professionals in contact te brengen. BUURbook is een sociaal platform van en door de wijk dat hier perfect bij aansluit.

Sociaal makelaar William Slotboom, actief in de wijk Kagerbuurt en druk bezig met het inzetten van BUURbook, legt uit: "Op BUURbook kan iedereen laten zien en ontdekken wat er gebeurt in de eigen buurt en hierop reageren of hierbij aansluiten. Dat kan gaan om serieuze bouwplannen, veranderingen in de buurt, meldingen van de wijkagent maar zeker ook om leuke berichtjes of buurtinitiatieven van buurtbewoners zelf, zoals buurtbarbecues of andere activiteiten voor jong en/of oud. Een van de meldingen die op BUURbook Kagerbuurt staat is die van vrijwilliger Ad, die met financiƫle hulp van het Jacoba van Beierenfonds en Fonds 1818 een gereedschapskist heeft kunnen aanschaffen. Vanaf 3 oktober zet hij deze in om samen met een aantal kinderen van groep 7 van basisschool De Springplank en hun ouders of begeleiders te starten met het maken van een insectenhotel. Deze gaat geplaatst worden in de "Kagerhof" een stukje gemeenschappelijke tuin tussen de flats van de Kagervoorde van het Kagerplein. Een leuke manier van mensen bij elkaar brengen en tegelijkertijd zorgdragen voor de uitstraling van de buurt." William voegt hieraan toe: "Ik vind het belangrijk dat mensen weten wat er speelt in hun eigen buurt, dat ze elkaar vinden en er samen aan werken om van hun eigen buurt een fijne woonomgeving te maken." Toekomst plan is om BUURbook dit jaar ook nog in Voorhout op te zetten. Wie meer wil weten over BUURbook of als buurbewoner van de Kagerbuurt wil deelnemen, kan kijken op https://kagerbuurt.buurbook.nl . Ook organisaties en verenigingen mogen informatie voor de buurt te plaatsen. Meer info: William Slotboom, sociaal makelaar Welzijn Teylingen, telefoon 06 57417888 of e-mail naar w.slotboom@welzijnteylingen.nl

Sociaal makelaar William Slotboom, is druk bezig met het inzetten van BUURbook. | Foto: PR