Wie gaat er mee op de tandemtocht?  | Foto: PR
Wie gaat er mee op de tandemtocht? | Foto: PR Foto:

Alzheimer café

noordwijkerhout n Op maandag 8 oktober is er weer een Alzheimer Café met als thema: vergeetachtigheid of dementie?

Iedereen vergeet wel eens iets maar bij mensen met dementie verdwijnt informatie langzaam maar zeker helemaal uit het geheugen. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent hem helemaal niet. Hij of zij verdwaalt in een bekende omgeving en vergeet dingen die hij of zij in de loop van het leven heeft geleerd, bijvoorbeeld hoe je een boterham moet smeren. Voor mensen met dementie zijn veel dagelijkse handelingen al gauw te moeilijk en vaak verandert ook het gedrag. Willy Gillissen gaat hierover in gesprek met huisarts L.A.M. van Vliet. Duo Carmen verzorgt deze avond de muziek. Met oude en nieuwe melodieën hopen zij een gezellige sfeer te creëren.
Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden, hulpverleners en andere geïnteresseerden. Het Alzheimer Café is geopend vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Adres : Tuinzaal van woonzorgcentrum Munnekeweij. Via Antiqua 25 2211HW Noordwijkerhout. ( gewijzigde locatie!)
Aanmelden voor deze avond is niet nodig. Voor meer informatie: mevrouw C. van Noort, telefoonnummer 06-10918151.


Deelnemers gezocht voor tandemfietsen

sassenheim n De Stichting Tandem Activiteiten Gehandicapten organiseert ongeveer zeven keer per jaar op zaterdag kleinschalige fietsdagtochten waarbij mensen met een visuele beperking achterop een tandem kunnen meerijden. Je kunt je nu nog voor de komende tandemtocht van 13 oktober aanmelden om voorop een tandem te rijden of als 'achterrijder'.

De deelnemers worden op zo'n dag rond tien uur ontvangen met een kopje koffie/thee en vertrekken voor elf uur voor een fietstocht van 50 tot 55 kilometer. Onderweg is er een lunchstop waarbij de deelnemers hun eigen lunchpakketje gebruiken. Later is er nog een stop waarbij een drankje wordt aangeboden. Rond half vijf ben je weer terug bij het vertrekpunt. De dag wordt afgesloten met een drankje en aansluitend een warme maaltijd. Na afloop worden deelnemers, indien nodig, weer naar het station gebracht.
De Stichting Tandem Activiteiten Gehandicapten (S.T.A.G.), een stichting zonder winstoogmerk, is gevestigd in Sassenheim en bestaat in 2018 tweeëndertig jaar. Deze Stichting organiseert ongeveer zeven keer per jaar op zaterdagen tegen zo gering mogelijke kosten kleinschalige fietsdagtochten per tandem voor mensen met een visuele beperking. Vertrek en aankomst zijn in Sassenheim. Door zijn ligging fungeert Sassenheim als een ideale uitvalsbasis voor het maken van prachtige fietstochten door het gevarieerde landschap van de bloembollenstreek en het omliggende duinen- en poldergebied. Globaal bestrijken de diverse ritten een gebied tussen Bloemendaal, Spaarndam en Zwanenburg in het noorden tot Scheveningen, Stompwijk en Hazerswoude in het zuiden.
Deze aantrekkelijke tandemtochten zijn begonnen met deelnemers uit de directe omgeving. Intussen komen de deelnemers vanuit het hele land en er blijven er soms zelfs slapen bij een andere achterrijder, wanneer zij van wat verder weg komen. Zomaar wat reacties van deelnemers: Paul en Ria uit Maastricht, beiden slechtziend: "We willen er weer graag bij zijn de volgende keer en kijken er al weer naar uit, vooral omdat de laatste tocht weer heel mooi en gezellig was"; Roel uit Leiden, zeer slechtziend: "Ik heb genoten van mijn eerste tocht met de S.T.A.G. Leuk dat de deelnemers uit alle windstreken kwamen. Prima voorrijders"; Maarten en Petra uit Son en Breugel, beiden slechtziend: "Bedankt voor de mooie tandemdag. We hebben een heerlijke dag gehad en hebben genoten van de mooie tocht. Wij waarderen het ophalen en terugbrengen naar het station zeer"; Sari uit Utrecht, blind: "Voor mij was het de eerste keer dat ik aan deze tocht deelnam en ik heb daar zo van genoten dat ik de volgende keer graag weer van de partij ben"; Gert uit Almere, voorrijder: "Was weer een mooie rit. Heb leuk en interessant gesprek op de tandem gehad met mijn achterrijder".

Interesse

Is je interesse gewekt om voorop de tandem of als 'achterrijder' aan komende tandemtochten mee te doen, neem dan contact op met Hans Cozijn, secretaris van de S.T.A.G., via het mailadres: hacozijn@xs4all.nl. De eerstvolgende rit is op 13 oktober aanstaande en daarna volgt er waarschijnlijk half november nog een rit. Deelname is niet onbeperkt. De S.T.A.G. beschikt over een twintigtal rijklare tandems en kan nog een beroep doen op een bevriende tandemstichting voor een aantal extra tandems.