Wethouder van Kempen reikte de Zilveren Barensteel aan Cor van Winsum uit. | Foto: PvK
Wethouder van Kempen reikte de Zilveren Barensteel aan Cor van Winsum uit. | Foto: PvK Foto:

Cor van Winsen geëerd met Zilveren Barensteel

warmond n Je hebt van die vrijwilligers die er van opkijken als ze plotseling in het zonnetje worden gezet. Zij doen hun werk met passie en een bepaalde gedrevenheid en vinden het de gewoonste zaak van de wereld. Zo'n man is Cor van Winsen (82) uit Warmond.

Door Piet van Kampen

Vorige week vrijdag was de jaarlijkse dag van de Katholieke Bond van Ouderen Teylingen (KBO). In een stampvolle zaal in Hotel Sassenheim-Leiden bevond zich kortstondig wethouder Arno van Kempen. Niet dat de politicus al lid van de KBO is, maar hij was hier met een bijzondere missie: een man met veel verdiensten voor de gemeenschap letterlijk en figuurlijk een welverdiend podium geven.

Aap uit de mouw

Van Kempen speelde het spelletje even door voor te doen alsof hij vanwege het 40-jarig jubileum van de KBO Warmond zijn belangstelling toonde. Hij toonde zich verheugd over de groei en bloei van de gemeentelijke seniorenclub en nodigde en passant Cor van Winsen naar het podium voor een korte dialoog. Snel werd echter duidelijk dat Van Winsen niet zomaar een man uit het publiek was om te keuvelen over de KBO. De wethouder gaf een wending aan het gesprek en begon een aantal verdiensten van Cor op te sommen, waarvoor de gemeente hem met de de Zilveren Barensteel wilde onderscheiden: Bestuurslid van de KBO afdeling Warmond, medewerker bij theater 't Trefpunt, mede-oprichter van de VVV Warmond, mede-oprichter van de Katholieke Arbeidersjeugd, organisator van acties voor het Katholiek Militair Tehuis, oprichter van het operettekoor Cameleon in Sassenheim en bezorger van Tafeltje Dekje. Een behoorlijke staat van dienst voor de samenleving.

Nadat Van Kempen de verbaasde Van Winsen de loftrompet had gestoken, speldde hij hem de Barensteel op en reikte hem de oorkonde uit. Het klaterende applaus dat over de gedecoreerde heen daalde was meer dan terecht. "Ik ben zeer blij verrast en voel me zeer vereerd met deze onderscheiding," sprak de decorandus bescheiden. Het is de bescheidenheid die vele vrijwilligers siert. Nooit op de voorgrond, maar nu kon de aimabele Warmonder er niet onder uit.