Ook kinderen helpen enthousiast mee met het opruimen. | Foto: pr.
Ook kinderen helpen enthousiast mee met het opruimen. | Foto: pr. Foto: pr.

'Twee uur opruimen levert al twee volle vuilniszakken op'

Voorhout n De vrijwilligers van Voorhout Schoon gingen op zondag 30 september weer op pad. Ruim acht volle vuilniszakken met zwerfvuil zijn weer opgeruimd.

Initiatiefnemers Hans en Sylvia Hoogduin zijn sinds afgelopen mei actief in het opruimen van zwerfafval onder de naam 'Voorhout Schoon't op'. Zij doen dit naast hun reguliere werk, een paar avonden per week en soms in het weekend. De vaste groep vrijwilligers was aangevuld met enthousiaste moeders en kinderen.

Samen met meerdere buurtgenoten steken Hans en Sylvia regelmatig de handen uit de mouwen om het dorp op te schonen. Ze doen dit in goed overleg met de gemeente, die blij is met dit initiatief. De opruimers hebben daarvoor de juiste materialen gekregen, zoals grijpers, draagringen, vuilniszakken en een veiligheidshesje met logo.

Zes volle vuilniszakken

"Iedereen weet dat zwerfafval op straat en in de natuur een lelijk gezicht is, maar vooral vies en schadelijk voor mens, plant en dier, kortom de hele wereld," vertellen de initiatiefnemers. De groep is voorstander van statiegeld, minder productie en gebruik van plastic en het creƫren van bewustwording, maar intussen en daarbij willen ze direct een steentje bijdragen. "Een voorbeeld: twee uur lopen levert vaak al twee volle vuilniszakken op, met vooral blikjes en plastic, lege sigarettenpakjes en heel veel peuken maar ook luiers, flessen, aanstekers, snoepverpakkingen en fietsonderdelen." Per week hebben ze gemiddeld zes volle vuilniszakken aan zwerfafval in een aparte container die afgevoerd wordt door de gemeente. "We lopen steeds verschillende routes, maar ook op een reeds gelopen traject ligt de week erna alweer genoeg. Toch zien we Voorhout schoner worden en blijven ze volhouden."

Nog meer mensen

De opruimgroep hoopt met hun initiatief meer mensen te inspireren. "Het zou ideaal zijn wanneer mensen zich eens realiseren wat ze achterlaten en hoe daarmee het milieu belast wordt. Maar we weten ook dat dit een mooie droom is. We hopen dat er meer mensen zijn die het goede voorbeeld willen geven en ook besluiten om zelf wat op te gaan rapen wat achtergelaten is."