Dierenambulance wil geld voor opvang wilde vogels

Regio n Stichting ter ondersteuning van de Dierenambulance-Vogelasiel regio Leiden vraagt verschillende gemeenten in de regio om financiële ondersteuning. De Dierenambulance is afhankelijk van giften en donaties, terwijl 'de tijdelijke opvang van dieren, waarvan dat noodzakelijk is, een wettelijke gemeentelijke taak is', schrijft voorzitter Jaap van Meijgaarden in zijn verzoek.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

"Onze stichting verzorgt sinds 1980 dierenambulancediensten en opvang van vogels en enkele andere soorten wilde dieren, zonder dat gemeenten ons voor die werkzaamheden enige vorm van directe bekostiging verschaffen", stelt Van Meijgaarden.

Het gaat om de gemeenten Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Oegstgeest, Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Katwijk heeft in de begroting voor de komende jaren jaarlijks een bedrag van 29.900 euro opgenomen onder het kopje 'Openbare orde en veiligheid Dierenbescherming'. Dat bedrag is bestemd voor Dierentehuis Stevenshage in Leiden. "Met deze organisatie hebben we de overeenkomst dat zij minstens tot 2021 de opvang en het vervoer van zwerfdieren voor de gemeente Katwijk verzorgen", laat een woordvoerster desgevraagd weten.

Vangen van exoten

In Stevenshage worden geen wilde vogels en wilde dieren opgevangen. Dat gebeurt in het Vogelasiel in Oegstgeest. "De afgelopen jaren wordt in toenemende mate een beroep op de dierenambulance gedaan voor het vangen van exoten, die dan voor tijdelijke opvang naar het vogelasiel worden gebracht. De dierentehuizen mogen die niet opvangen."

'Passende financiële vergoeding is redelijk'

"We hebben van augustus vorig jaar tot 1 augustus dit jaar zo'n 4.100 ritten gemaakt. Daar waren in totaal zo'n 5.000 dieren bij betrokken", laat Van Meijgaarden weten. Ongeveer de helft daarvan betrof honden en katten. De andere helft waren vogels en andere wilde dieren.

"De dierentehuizen ontvangen voor de opvang van huisdieren een vergoeding van de gemeenten. Het vogelasiel niet. Het is redelijk dat aan onze stichting voor de vogelopvang door de betrokken gemeenten ook een passende financiële vergoeding wordt gegeven", vindt de voorzitter.

Jaarlijks tekort

Op een begroting van 140.000 euro aan uitgaven, wordt een jaarlijks tekort verwacht van 85.000 euro. De stichting verwacht dat gat te kunnen dichten door onder meer een verhoging van de kosten aan particulieren in rekening te brengen en door een vergoeding te vragen van de tien betrokken gemeenten. Door een bedrag naar rato van het aantal inwoners te vragen, kan dat 40.000 euro opleveren.

Daarnaast denkt de stichting onder meer aan "een vergoeding van 20 euro per rit, die niet aan particulieren, of bedrijven in rekening kan worden gebracht, te vergoeden door de gemeente waar een dier is opgehaald".


Kick:Start voor startende ondernemers

Regio n Voor jezelf beginnen of juist net gestart? De zevende editie van Kick:Start, het evenement voor startende en oriënterende ondernemers uit de Bollenstreek, is op donderdag 11 oktober. Een bijeenkomst om andere ondernemers te ontmoeten tijdens de vele netwerkmogelijkheden, maar vooral ook om relevante informatie te krijgen en leerzame workshops te volgen.

Voor jezelf beginnen kost tijd, energie en is ook gewoon erg spannend. Het is dan ook niet gek dat je met veel vragen rondloopt. Al bij inschrijving krijg je de kans deze in te dienen, zodat ze de avond zelf behandeld worden. Maar natuurlijk is er tijdens het evenement ook genoeg mogelijkheid tot het stellen van vragen, alsmede te brainstormen met andere ondernemers. En voor alle aanwezigen ligt er een startup checklist klaar, waarop in overzichtelijke volgorde de te nemen stappen staan.

Workshops

Na de plenaire sessie is er een keuze uit twee workshops.

Aleksander Borger van Rabobank Bollenstreek geeft de onafhankelijke en zeer informatieve workshop 'Bouwen aan de start van jouw onderneming'. Een workshop vol tips en tools waarin op duidelijke wijze wordt uitgelegd welke stappen te maken om de benodigde middelen bij elkaar te krijgen.

Monika Bunnik, trainer Lichaamstaal, geeft haar populaire workshop 'Maak een krachtige eerste indruk'. De eerste vier seconden van een gesprek bepalen wat voor indruk je achterlaat, waarvan 93 procent wordt gevormd door je gedrag en houding. Zij leert je hoe je een krachtige eerste indruk maakt bij een netwerk- of intakegesprek om zo meer opdrachten binnen te halen.

Lekker netwerken

Na afloop is nog voldoende tijd om je als bedrijf op een positieve manier te laten zien, (nieuwe) relaties te ontmoeten en je netwerk uit te breiden.

Kick:Start wordt gehouden bij De Loft Lisse (Heereweg 345 in Lisse), en duurt van 19.00 uur tot 22.00 uur. Deelnemen aan het evenement is gratis wanneer je je vooraf aanmeldt via deloftlisse.nl/kickstart. Op deze website staat ook het programma van de bijeenkomst.