Opnieuw vier alternatieven voor herinrichting van Herenweg

Warmond n De commissie Ruimte krijgt op dinsdag 16 oktober vier nieuwe alternatieven voorgeschoteld voor de herinrichting van de Oranje Nassaulaan, Herenweg, Sweilandstraat en het Oosteinde.

De verkeersveiligheid verbeteren van de doorgaande weg in Warmond staat al langere tijd op de actielijst van de gemeente. Maar welke maatregelen daarvoor nodig zijn, daarover zijn het college van B&W en de raad het nog niet eens. De vier ontwerpen, de uitkomst van het participatietraject dat de gemeente in 2017 inzette, bleken vooral op financieel gebied voor hoofdbrekens te zorgen. Zouden alle voorgestelde maatregelen worden uitgevoerd, dan kwamen de kosten uit op 5,9 miljoen euro. Een hoog bedrag, zo vond het college en de commissie Ruimte was het daar tijdens de commissievergadering in juni mee eens. Helemaal geen maatregelen nemen, de nulvariant, werd ook afgekeurd. B&W stelde het op één na goedkoopste alternatief voor, maar daar kon de commissie zich ook niet in vinden. Zij vroegen de wethouder om meer informatie en uitwerking per deeltracé. Voor de vier deeltracés zijn ook weer vier varianten uitgewerkt. Aan de hand daarvan zijn opnieuw vier alternatieven opgesteld.

B&W presenteert vier alternatieven. Alternatief 'urgent' is het eerder voorgestelde voorkeursalternatief inclusief extra maatregelen bij het smalle eenrichtingsdeel van de Herenweg vanaf de Van Duvenvoordestraat naar de stoplichten. Verder wordt een beperkt aantal maatregelen ingezet, zoals op het het Oosteinde, op de Herenweg/Sweilandstraat: bij het Trefpunt, de Meerrustlaan/AH en het fietspad naar de Veerpolder, en op de Oranje Nassaulaan door bij de Warmonderhekbrug de maatregel te nemen. Deze variant gaat 2,1 miljoen euro kosten.

Alternatief '30 km' had in de vorige uitwerking nog de naam 'Alternatief 3'. De inhoud blijft hetzelfde: voldoende maatregelen op het Oosteinde, op de Herenweg/Sweilandstraat: door inkorten van de 30 km/u-zone op de Herenweg, visuele plateaus in plaats van verhoogde plateaus, geen streetprint, één kleur asfalt in het profiel (zwart of rood) en geen maatregel op het eenrichtingsdeel van de Herenweg, en op de Oranje Nassaulaan door alleen bij de Warmonderhekbrug de maatregel te nemen. Het smalle eenrichtingsdeel van de Herenweg vanaf de Van Duvenvoordestraat naar de stoplichten toe wordt niet opnieuw ingericht, maar wordt wel 30 km/u. De kosten zijn geraamd op 3,2 miljoen euro.

Het college heeft ook het alternatief 'Alle wensen' opgenomen in het voorstel, waarin toch alle maatregelen uit het participatieproject worden uitgevoerd. De kosten hiervoor bedragen 5,9 miljoen euro.

Nieuw toegevoegd is het alternatief 'cafetariamodel'. De raad kan bij dit alternatief zelf invullen welke maatregelen zij passend vinden door keuzes te maken uit locaties. Op dinsdag 16 oktober bespreekt de commissie Ruimte het nieuwe voorstel.