D66 wil mini-bos voor betere leefomgeving

Teylingen n Het is de rage op dit moment: het aanleggen van een bosperceel op een kleine plek. Een zogeheten 'Tiny Forest' is een dichtbegroeid, inheems bos ongeveer ter grootte van een tennisbaan. En die moet ook in Teylingen komen, vindt raadslid Edith Alkemade (D66). Zij gaat een motie daartoe in de gemeenteraad indienen.

Door Nico Kuyt

Het bos is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in een buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. "Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit en daarmee de gezondheid van mens, dier en plant. De vele bomen in het minibos zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit en verminderen hittestress. Het relatief kleine oppervlak van het bos ervoor zorgt dat het gemakkelijk in het gebouwde gebied wordt ingepast. Hierdoor kunnen inwoners, jong en oud, genieten van de natuur, dichtbij huis. De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit en maakt een omgeving klimaatbestendiger, zeker wanneer dit in de plaats komt van verhard oppervlak Het kan een milieu-educatieve werking hebben. Samen met bijvoorbeeld het onderwijs en andere partijen kunnen hier leerzame natuuractiviteiten worden gehouden," aldus Alkemade.

Kosten

Het project biedt volgens D66 een mooie kans om deel te nemen aan een landelijke innovatieve beweging. Een groot deel van de kosten wordt gedragen door IVN, het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Voor de gemeente kost het bos naar schatting 20.000 euro, inclusief informatiebord en buitenlokaal, voor een plantsoen van 250 vierkante meter. Met de motie wil Alkemade bereiken dat B&W onderzoekt of een mini-bos ook in Teylingen haalbaar is.


Klanten regiotaxi lopen soms tegoedbon mis

Teylingen n De chauffeur van de regiotaxi dient, als hij te laat bij een klant komt, een tegoedbon uit te reiken. Er kan helaas niet gecontroleerd worden of letterlijk alle ‚te laat ritten' worden gecompenseerd.

Door Nico Kuyt

Dat antwoordt B&W op vragen van Trilokaal-raadslid Sandra Jasperse. Zij had vragen over de regiotaxi gesteld nadat de fractie in toenemende mate klachten had ontvangen. Het ging daarbij met name ontevredenheid over de gereden ritten, gedrag van chauffeurs en afhandeling van meldingen en klachten bij de Regiotaxi.

Klachten afhandelen

B&W geeft aan dat bij de aanbesteding is vastgelegd op welke wijze de vervoerder klachten dient te noteren en af te handelen. Klachten kunnen worden ingediend bij de vervoerder, de Intergemeentelijke Sociale Dienst, het loket van het gemeentelijke sociaal team en de regio Holland Rijnland. De afhandeling ervan wordt door de regio op de voet gevolgd. Om daadwerkelijk richting de klant wat met een klacht te kunnen doen, heeft de regio en vervoerder wel gegevens nodig over klant en rit. Die informatie wordt niet altijd door de klager ingediend. De overzichten van de klachten worden maandelijks besproken met de vervoerder. Het uitreiken van tegoedbonnen door chauffeurs is daarbij een regelmatig terugkomend onderwerp. Indien een klacht wordt ingediend en afgehandeld wordt tevens een tegoedbon bijgevoegd, zo geeft B&W aan.