Deelnemers komen trots én moe over de finish op de Bisschopslaan. | Foto: pr./Femke Vink
Deelnemers komen trots én moe over de finish op de Bisschopslaan. | Foto: pr./Femke Vink Foto: pr./Femke Vink

'Mooi om te zien dat zoveel mensen in actie willen komen'

Warmond n Nog nooit stonden zoveel deelnemers aan de start en ook het opgehaalde bedrag is mogelijk een nieuw record. Het maakt de achtste editie van Lopen tegen Kanker van zondag 7 oktober extra bijzonder, ook omdat het evenement bijna niet meer van start zou gaan.

Vorig jaar zond het bestuur van de stichting Lopen tegen Kanker al een noodkreet uit. Nieuwe bestuursleden moesten zich dringend gaan melden, want anders zou de stekker eruit gaan. Geen leuk mededeling, maar het blijft vrijwilligerswerk. Het wandel- en hardloopevenement is de loop van de jaren uitgegroeid tot een vaste waarde op menig sportkalender. En hoe meer deelnemers, hoe meer voorbereiding het vergt. Gelukkig meldden zich na de zevende editie drie nieuwe enthousiaste vrijwilligers om het bestuur te versterken. Het is in een notendop de reden dat ook op zondag 7 oktober tot vijf keer toe het startschot klinkt in de Bisschopslaan.

Corina van Diest staat bij de start van de 5 kilometer. Zij stond in 2011 aan de wieg van het evenement. Nadat ze meerdere familieleden verloor aan kanker, wilde ze in actie komen. Zeven jaar later is te zien hoe goed dat gelukt is. "We hebben een recordaantal deelnemers," glundert ze. "We hadden al ruim 1.600 voorinschrijvingen, maar ook de 500 extra formulieren voor vandaag zijn op!" Een van de deelnemer is haar zoon Teun, die startnummer 1 draagt. Normaal loopt Corina ook mee, maar dit jaar niet. "Ik draag het stokje aan hem over", glimlacht ze, "en doordat hij mijn nummer draagt, blijft het toch in de familie."

Om 11.00 uur klinkt het startschot, gegeven door autocoureur Niels Langeveld. Op de maat van de muziek van de diverse blaaskapellen rennen de deelnemers de 5000 meter. Linda Vring uit Voorhout besloot pas een dag van te voren om mee te doen. Ze trommelde haar vriendin Danielle Edelaar op om samen te lopen. "Ook voor het goede doel. Volgens kent iedereen wel mensen die ziek zijn. We lopen niet voor iemand speciaal, maar willen zo wel ons steentje bijdragen."

Warm gevoel

In sporthal De Geest, een beetje het kloppend hart van het evenement, staat Monique de Wit een broodje te eten. Ook de andere dames om haar heen hebben hetzelfde wit t-shirt aan. 'De Jonge Weduwe' staat erop. "We zijn een stichting voor jonge vrouwen, met minderjarige kinderen, die al op vroege leeftijd hun man hebben verloren. Een aantal keer per jaar organiseren we activiteiten, zodat de kinderen kunnen spelen en de moeders met elkaar kunnen praten." Vorig jaar ontving de stichting ook een cheque van Lopen tegen Kanker. De groep heeft deze editie meegedaan aan de twee kilometer lange Gezinsloop. Het is voor Monique de zesde deelname. "De eerste keer had ik net mijn man verloren aan kanker. Dat was heel erg emotioneel. Maar ook bij deze zesde deelname doet het mij nog veel. Het is zo mooi om te zien dat zoveel mensen in actie willen komen. Dat geeft een heel warm gevoel."