Nieuw college presenteert begroting: Lasten alleen met inflatie omhoog

Teylingen n B&W stelt de gemeenteraad voor om de lasten voor de inwoners van Teylingen niet extra te verhogen dan alleen met inflatie. En dat ondanks tegenvallende inkomsten voor de gemeente. Maar die kosten zijn vooral opgevangen door te schuiven met projecten naar latere jaren.

De gemeenteraad gaat op donderdag 8 november een besluit nemen over het geld dat beschikbaar komt voor B&W. Het is het meest belangrijke besluit dat de gemeenteraad neemt. B&W stelt voor om te beknibbelen in de uitgaven. In maart zagen de inkomsten vanuit het Rijk er nog rooskleurig uit, maar in mei bepaald niet. De rijksgelden zijn de grootste inkomstenbron voor de gemeente. Met enig passen en meten is B&W er in geslaagd de raad een sluitende begroting aan te bieden. "Wij hebben veel tijd in moeten steken om de verslechtering van negen ton goed te maken en ook nog de ambities te dekken. We hebben het geld vooral gevonden door nog eens goed te kijken naar onze investeringsplannen en die op te schuiven. De begroting op te schonen. Dat heeft een significant bedrag opgeleverd", maakt wethouder Bas Brekelmans helder. Een voorbeeld van het verschuiven is het sportpark Elsgeest. Dat project ervaart enige vertraging, dus zijn de gelden naar later opgeschoven. In het kader van subsidies wordt gekeken naar een bezuiniging van vijf procent, maar B&W hoopt dat nog terug te draaien.


Al met al is er nog geld over voor de ambities van de nieuwe gemeenteraad en B&W na de verkiezing dit voorjaar. Het grootste gedeelte van de begroting, bijna de helft, gaat op aan sociale doelen. Dat zijn de taken die het Rijk aan de gemeente heeft overgedragen rond de jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning (WMO) en participatie. B&W zet in op preventie. Zo kunnen grotere problemen soms worden voorkomen. "We gaan gewoon met volle kracht door met transformatie van de jeugdwet, WMO en participatiewet. De jeugdwet gaat te langzaam. Daar moeten wij ons extra op inzetten en ook de kosten binnen de perken houden. Maar iedere jongere krijgt de zorg die nodig is." Lees verder op pagina 11.