Archeologisch onderzoek bij plan Rusthoff

Sassenheim n Stichting Oud Sassenheim (SOS) is verheugd dat de gemeente gevolg heeft gegeven aan het verzoek om voor het bodemonderzoek bij de bouwlocatie Plan Rusthoff geen boringen te verrichten, maar een proefsleuvenonderzoek uit te voeren. Hiermee kan nauwkeurig worden nagegaan of in de bodem van het terrein aan de Hoofdstraat archeologische vondsten kunnen worden verwacht.

Het archeologisch onderzoek bureau Econsultancy verricht vanaf dinsdag 16 oktober bodemonderzoek, waarbij sleuven van twee tot vier meter worden gegraven. De SOS zal de verrichtingen van nabij volgen.

Buitenplaats

Op het terrein waar voorheen Villa Rusthoff stond, was vroeger de Buitenplaats van de familie Charbon gelegen. Deze buitenplaats bestond al in 1750. De vraag is of er daarvoor geen andere vormen van bewoning zijn geweest. Stichting Oud Sassenheim acht het niet onmogelijk dat er aardewerk, stenen bijlen of bronzen voorwerpen worden gevonden. De locatie is immers gelegen op een oude strandwal die door de eeuwen heen gediend heeft als doorgangsweg van Leiden naar Haarlem.

Wel of niet onderkelderd

De SOS is ook benieuwd of de buitenplaats Rusthoff destijds onderkelderd was. Mogelijk kunnen daarvan nog resten worden gevonden. De buitenplaats lag niet geheel op de huidige onderzoeklocatie, maar ook iets ten zuiden daarvan bij de toegang aan de Hoofdstraat van het huidige Park Rusthoff dat ook toebehoorde aan de familie Charbon.