Afbeelding
Foto: pr.

Geen bijzondere vondsten

Sassenheim n Het proefsleuvenonderzoek dat archeologisch onderzoekbureau Econsultancy vorige week op de bouwlocatie Rusthoff heeft uitgevoerd zal de Sassenheimse geschiedenis niet doen veranderen. Dat is althans de verwachting van SOS bestuurslid en amateur archeoloog Aad van der Geest.

Het onderzoek is in opdracht van bouwbedrijf H&B Bouw uitgevoerd op verzoek van de gemeente. De bouwlocatie is gelegen op een oude strandwal aan de Hoofdstraat naast Park Rusthoff en is door de eeuwen heen bebouwd geweest. Recentelijk stond daar nog Villa Rusthoff (1930) en daarvoor, deels op de huidige bouwlocatie, de buitenplaats Rusthoff uit ca 1750. Van fundamenten van deze gebouwen is niets teruggevonden. Dat zou vermoedelijk wel het geval zijn geweest van de fundamenten van een bunker die tegenover het oude Postkantoor heeft gelegen. Deze bunker met telefoonapparatuur is in de oorlogsjaren door de Duitsers gebouwd en heeft tot 1951 op het terrein van de huidige bouwlocatie gestaan. Vanwege aanwezige grondkabels hebben daar geen graafwerkzaamheden plaatsgevonden.

Soepschenkel

Wel zijn er diverse scherven naar boven gekomen. Op een soepschenkel na zijn er geen dierlijke resten gevonden en ook geen metalen voorwerpen. Twee met puin volgestorte beerputten, respectievelijk uit de negentiende en achttiende eeuw, leverden ook geen archeologische vondsten op. Omdat de locatie zich bevindt op de hogere delen van Sassenheim zal naar verwachting een mooi beeld geschetst kunnen worden van de geologische opbouw van de diverse grondlagen. Tijdens het graafwerk waren duidelijk verschillende kleurprofielen in het zand te zien. Stichting Oud Sassenheim laat weten blij te zijn met deze positieve ervaring en medewerking van betrokken partijen en wacht met spanning het onderzoeksrapport af.


Collectanten gezocht

Sassenheim n Alzheimer Nederland zoekt in Sassenheim naar uitbreiding van het collecteteam. De collecte is in de week van 5 tot 10 november. Aanmelden kan bij Marjo Verheijen (06-17278722) of Bart de Jong (0252-215483 of bart.de.jong@wxs.nl).