Elf jongeren doen mee aan de midweekse uitdaging Watch the Budget. | Foto: Piet van Kampen
Elf jongeren doen mee aan de midweekse uitdaging Watch the Budget. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Voor een prikkie rond zien te komen

n Uitdagend budgetproject voor jongeren uit Teylingen

Teylingen n In het kader van het gemeentelijk beleid van armoedebestrijding heeft jongerenwerk van Welzijnskwartier Teylingen een project bedacht. Met een beperkt budget jongeren tussen veertien en achttien jaar een uitdaging aan laten gaan om een aantal dagen met een smalle beurs rond zien te komen. Bewust met geld om te leren gaan, daar draait het om bij Watch the Budget.

Door Piet van Kampen

Elf jongeren streken op maandagmiddag 22 oktober neer in Landal Dunimar in Noordwijkerhout. Niet op een scooter maar op de fiets, het vervoermiddel dat zij de afgelopen dagen uitsluitend mogen gebruiken tijdens het midweeks project. De logies in de vakantiehuisjeszijn voor hen bekostigd, maar met 50 euro per team van vier personen, en 37,50 euro voor een driekoppig team, moeten de jongeren rond zien te komen. Ook heeft elk team een begeleider. De pinpasjes worden ingeleverd, zodat er tussentijds niet gesjoemeld kon worden om geld te pinnen. Het gaat beginnen!

Vlogs voor de winst

Het project heet 'Watch the Budget', oftewel bewaak je budget. De opdracht aan de teams is om hun dagelijkse bezigheden en opdrachten te vloggen en een filmpje op een eigen Youtube kanaal te zetten en om zoveel mogelijk volgers te scoren. Opdrachten zijn onder andere om iemand van de Voedselbank Teylingen te gaan interviewen, van de JoJo en ook van de Kinderkookclub. Ook hier zijn punten mee te verdienen. Opgeteld bij het meeste aantal volgers van de vlog, levert dit het winnende team op dat deze week in Ex-Voto bekend wordt gemaakt. De winnaars krijgen 500 euro. Het bedrag mogen zij naar eigen keuze aan een instelling of project, met als doel het bestrijden van armoede, schenken.

Mooi project

Melissa uit Voorhout vindt het 'een mooi project'. "Ik heb niet zoveel en ben gelukkig met wat ik heb. Het is een soort reality check." Haar teamgenoot Sarah (16) eveneens uit Voorhout was benieuwd naar hoe de uitdaging zou verlopen. "Ik kom uit een groot gezin, dus is het allemaal wat krap. Het is bijzonder om hier aan mee te doen en te zien of het kan als het budget nog krapper is." Heeft Sarah ook ervaring met vloggen? "Nee, maar ik heb wel een goeie babbel," lacht zij hartelijk. Joep (15) is ook een Voorhouter en heeft wel ervaring met vloggen. 'Ik vind het leuk om mee te doen en om zelf mee te maken hoe mensen het doen die het minder goed hebben. Het is ook mooi om met dit project voor een goed doel mee te doen, dus wij gaan voor de winst," klinkt hij vastberaden. Luca (15) is de teamgenoot van de enthousiaste Joep. Luca heeft ervaring met het bewerken van videofilmpjes, dus dat is sowieso een pre. "Het is ook voor mij een uitdaging en we gaan zeker goede producties maken. Dat is belangrijk voor het goede doel."