Iris van der Stelt is de titelverdediger bij de start van het nieuwe marathonseizoen. | Foto: pr./Arjen Vervoort Foto: pr./Arjen Vervoort

Podiumplek voor Van der Stelt

Warmond n De dames Topdivisie reden een vrij rustige wedstrijd, die werd gewonnen door Irene Schouten. Iris van der Stelt werd tweede.

Schouten werd geholpen door haar 'meesterknecht' Carien Kleibeuker, die het peloton bijeen wist te houden. Na een grote valpartij werd de wedstrijd twaalf ronden voor het einde stilgelegd. Daarna lukte het niemand meer uit de greep van het peloton te ontsnappen. Schouten sprintte naar de winst, gevolgd door Iris van der Stelt (WIJC, MKBasics.nl) en Bianca Bakker (Ziuz) die daarmee de leiding in het jongerenklassement pakte.

Loesanne van der Geest (WIJC, rijdend voor marathonploeg Nedflex) finishte als 25e. Anne Leltz (WIJC) moest er na 54 ronden af. Leltz, vorig jaar nog regiorijdster, werd afgelopen week gepresenteerd als een van de rijdsters van de nieuwe marathonploeg A6.nl onder leiding van Klasina Seinstra, de laatste Elfsteden-kampioene.

Leidersprijs Van der Geest

De Heren Beloften hadden 25 ronden lang twee WIJC'ers aan kop: Leander van der Geest en Kees Heemskerk. Van der Geest finishte uiteindelijk als 10e en Heemskerk als 48e. Ruud Slagter won de eerste marathon bij de Beloften. Leander van der Geest ontving na afloop de leidersprijs omdat hij de meeste ronden op kop had gereden.

Foreholte pakt punt in laatste minuut

Voorhout n Een strafworp in de laatste seconden zorgde voor een puntendeling in Voorhout.

De handbalsters van Foreholte begonnen weifelend aan de wedstrijd tegen Westfriesland/SEW. Het is tekenend voor de ploeg, die een aantal weken steeds wel dichtbij de eerste punten is, maar nog niet wist te winnen. De bezoekers uit Nibbixwoud namen brutaal de leiding en het was even zoeken voor de Voorhoutse dames hoe dit aan te pakken. Halverwege de eerste helft begon het steeds beter te lopen. De Voorhoutse dekking stopte de aanval steeds beter af en de eigen aanval werd met vlagen heel goed uitgespeeld. Enige punt van kritiek in deze fase is dat een aantal open kansen niet verzilverd werd. Toch kwam HV Foreholte op een terechte 16-14 voorsprong bij rust.

De tweede helft kwamen de gasten feller uit de kleedkamer. Hierdoor kwam er een kleine achterstand op het scorebord. Na een time-out in de tiende minuut begon het echter beter te lopen. Er werd feller en scherper gespeeld en de ploeg toonde vechtlust. Met name hierdoor liep de achterstand steeds terug in. Toch leek deze gelijkopgaande wedstrijd te eindigen in een domper toen met een minuut te spelen de bezoekers in balbezit waren op een 25-26 stand. Hun laatste aanval werd afgestopt, waarna op 13 seconden voor het eindsignaal opnieuw een time-out werd genomen. Keeper eruit, extra veldspeler erin, 7-6 met de afspraak om de afronding op enkele tellen voor het eindsignaal te zoeken. Het eindigde met een terecht toegewezen strafworp in de laatste seconden. Aanvoerster Naomi Hoogervorst hield het hoofd koel en verzilverde de vrije kans, waardoor de wedstrijd in een 26-26 eindigde.

Zwakke eerste helft nekt The Bassets

Sassenheim n Voorafgaand leek er voor The Bassets iets te halen in Den Haag, maar ook HRC bleek te sterk en dus werd de vierde wedstrijd op rij verloren.

The Bassets leed in de afgelopen weken behoorlijke nederlagen tegen grootmachten als Hilversum en 't Gooi. Tegen HRC in Den Haag leken vooraf de kansen gunstiger. HRC was ooit een onneembare vesting voor de Sassenheimse rugbyers, maar ook daar is verandering in gekomen.

Gat

The Bassets hadden in de beginfase de overhand, maar misten de souplesse om de bal over de doellijn te krijgen. HRC deed dit met de spaarzame aanvallen juist wel. Wat The Bassets ook probeerde, het wilde maar niet lukken. De rust werd dan ook in gegaan met een 22-0 achterstand. Trainer Phil Leck moest noodgedwongen met zijn pionnen schuiven, maar dit bleek te laat. Het ging in de tweede helft weliswaar beter, maar naast scores van The Bassets, deed HRC gewoon mee. Het gat dat in de eerste helft was geslagen, was voor de Sassenheimers niet meer dicht te lopen. De einduitslag werd bepaald op 42-17.

The Bassets kan op zaterdag 27 oktober het tij keren, in de thuiswedstrijd tegen rugbyclub Waterland uit Purmerend.

Niels Kuhn wordt voor de doellijn gestopt. | Foto: pr.