Paula Vreeburg en Ria Faber zijn altijd verkleed als heksen tijdens Halloween in het park. | Foto: MV
Paula Vreeburg en Ria Faber zijn altijd verkleed als heksen tijdens Halloween in het park. | Foto: MV Foto: MV

Al vijftien jaar is Park Rusthoff voor even de griezeligste plek van Sassenheim

n Van klassenfeest naar groot Halloween-evenement: 'Dat had ik nooit gedacht'

Sassenheim n Haar dochter zag in de winkel een oranje toverhoed met daarop een grote zwarte spin. Die wilde ze wel. "Maar wat moét je ermee?" vroeg moeder Ria Faber nog. Vijftien jaar later blijkt het de eerste aanzet tot de jaarlijkse Halloween Park Party. Op zaterdag 27 oktober kunnen kinderen tot twaalf jaar weer griezelen in Park Rusthoff.

"Heb je die kat geen eten gegeven?!". Een van de tuinvrijwilligers van Park Rusthoff loopt op zaterdagochtend langs het tafeltje van Ria Faber en Paula Vreeburg. Daarop staan naast twee kopjes koffie en een plastic kattenskelet, ook een doodshoofd en bijzonder griezelig boek. "Dit hebben we allemaal in de jaren verzameld. Er is nog veel meer hoor, in de opslag. En we zorgen ieder jaar weer voor nieuwe versiering. Dat blijft toch een van de leukste dingen om te doen."

Nooit gedacht

Vanaf de veranda van het paviljoen is het park nog een oase van rust. De zon breekt af en toe door het wolkendek. Het laatste restje najaar doet nog goed zijn best. De blaadjes aan de bomen kleuren oranje en geel. Over een week is dat wel anders. Dan lopen achthonderd kinderen samen met zeshonderd volwassenen 's avonds op het eiland en over de buitenpaden om te griezelen. Halloween in het park is uitgegroeid tot een evenement van formaat.

"Dat had ik vooraf nooit kunnen bedenken," lacht Faber. En dat dankzij de toverhoed van haar dochter. "Ja, bizar hè?! Ze wilde die hoed zo graag. Uiteindelijk kwamen we op het idee om bij ons thuis een Halloweenfeestje voor haar klas te organiseren. De klasgenoten kwamen verkleed en we deden allerlei spelletjes. Van druiven maakten we ogen. In de tuin stonden voeldozen met onder andere spaghetti. Daarna stuurden we ze op pad met een ei voor het ruilspel. Daarbij gingen ze langs de deuren om het ei te wisselen voor iets anders. De buurt stonden binnen de kortste keren op zijn kop. De kinderen kwamen thuis met tennisrackets en fietsen. We wisten niet wat we ervan moesten verwachten, maar iedereen was razend enthousiast. Het was eigenlijk een groot succes."

Vitrages in de bomen

Met dat beeld in het achterhoofd stelde Faber een jaar later voor om Halloween in Park Rusthoff te vieren. De andere leden van de evenementencommisie waren verdeeld over het feest in het park. "De helft vond het niets, de andere helft was direct enthousiast." Ze rekenden op tussen de dertig en honderddertig kinderen bij de eerste editie. "We hadden geen idee of kinderen en ouders het leuk zouden vinden. Op scholen hadden we inschrijflijsten hangen. We zijn zelfs nog langs de klassen gegaan om leerlingen enthousiast te maken. Eigenlijk was dat helemaal niet nodig, want we kregen driehonderd aanmeldingen."

Terugdenkend aan die allereerste editie schiet Faber in de lach. "Ik had wat vitrages opgehangen in de bomen en van piepschuim een paar grafzerken gemaakt. Alle pompoenen heb ik zelf staan uithollen. Het stelde eigenlijk niets voor, als je het vergelijkt met nu." Ze gaat verder: "Toen ik hoorde over die driehonderd bezoekers, heb ik trouwens een week niet geslapen. Al die kinderen in het park. Ik zag het helemaal gebeuren dat er een aantal zoek zouden raken in het donker. Iedereen die ik kende, werd opgetrommeld. Bij iedere brug stond een vrijwilliger. Pas 's avonds, als ik het park op slot draaide, kon ik met een goed gevoel terugkijken".

Opperheks

Het is een van de dingen die ze in vijftien jaar heeft geleerd. "Iedere editie kan ik weer sneller genieten van wat we aan het neerzetten zijn. Je weet gewoon dat het goed is geregeld." Vreeburg knikt instemmend. Zij is tegenwoordig de 'Opperheks'. Die taak nam ze vijf jaar geleden over van Faber, die na tien jaar een stapje terug deed. "Ik bewaar het overzicht, stuur mensen aan. Tijdens het evenement is iemand nodig die de definitieve beslissingen neemt. Ik heb de hele avond een portofoon bij mij. Daarop komen allerlei vragen binnen. Ik probeer het dan zo snel mogelijk te regelen."

Dat is ook nodig met zo'n grote groep vrijwilligers. Ruim honderd mensen werken mee om het park om te toveren tot de engste plek van Sassenheim. Vreeburg: "Wij gaan vanaf juni aan de slag. We bedenken een thema, dit jaar 'Spoken, geesten en andere beesten', en werken dat uit. Met zes mensen knutselen we weken aan de decoratie. Ook op dat gebied hebben we moeten leren. Zo hadden we een keer grote zwarte vleermuizen gemaakt om op te hangen. Alleen zie je die niet in een donker park! Daar denk je nu een tweede keer over na voordat je eraan begint".

Begraafplaats Rusthoff

Het park gaat zaterdag om 18.30 uur open. Het feest begint om 19.00 uur, nadat de kerkklok heeft geslagen. Het evenement is opgedeeld in twee onderdelen. De jongste kinderen gaan met een lampionnenoptocht naar het eiland. Daar zijn activiteiten, zoals bowlen met pompoenen en voelen wat in de speciale voeldozen zit. Ook kan met snoep geknutseld worden. Na afloop schenkt de limonadeheks speciale bekertjes limonade.

Voor de oudere kinderen tot en met 12 jaar is de buitenring van het park omgetoverd tot Begraafplaats Rusthoff. Daar zijn een aantal geesten uit hun graven verdwenen. De kinderen moeten op zoek naar de grafzerken en zorgen dat de juiste geest weer terugkomt.Vreeburg: "We hebben een aantal jaar geen opdrachten gedaan in de buitenring, maar merkten soms dat bezoekers binnen een kwartier de ronde hadden gelopen. Dan waren ze vaak wel de wat meer verstopte paadjes 'vergeten'." Lachend: "Waarschijnlijk vonden ze die toch te spannend!". Het bracht de organisatie terug naar ook een zoekopdracht tijdens de spooktocht. "Op deze manier is iedereen langer bezig en komen ze echt overal. Ook op de donkere afgelegen paadjes. Als daar een grafzerk staat, zullen ze er toch naartoe moeten!".

Op zaterdag 27 oktober is het park de hele dag gesloten vanwege de aankleding. De scouts van Scojesa helpen waar ze maar kunnen. Faber: "Daar zijn we heel erg blij mee. Ze hebben bijvoorbeeld een keer een compleet piratenschip geknutseld. Dat was zo ontzettend mooi! Ook andere vrijwilligers verzetten onwijs veel werk. We kunnen trouwens altijd extra helpende handen gebruiken. Mensen die willen helpen met het begeleiden van de activiteiten, met de catering voor de vrijwilligers of die anderen willen laten schrikken. Het is wel trouwens vanaf zestien jaar." Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via halloweenrusthoff@gmail.com of even bellen naar 06-27492436.

De organisatie ontvangt ook steun van de Sassenheimse ondernemers, die het snoep en de ijsjes voor hun rekening nemen. "Daar zijn we heel blij mee. Ons doel is namelijk niet om winst te maken. Daarom proberen we met de kaartverkoop de prijs ook laag te houden. Het geld dat we ophalen gaat terug in de kas van het park. Veel bezoekers weten het niet, maar op die manier dragen ze dus ook hun steentje bij."

Geen extra editie

De populariteit van het Halloweenfeest is in al die jaren onveranderd. Net als voorgaande jaren, is de editie van dit jaar al uitverkocht. Vreeburg: "We krijgen weleens vragen of we het twee dagen of avonden willen organiseren. Ons antwoord is altijd hetzelfde: dat doen we niet. Dat heeft vooral te maken met de belasting voor de vrijwilligers. Het is ontzettend veel werk. Daarnaast moet het park dan nog een extra dag gesloten blijven. Dat kunnen we niet maken. We houden het gewoon bij één fantastische avond. Op zondag is het park gewoon weer open voor bezoekers. Dan is het net of er niets gebeurd is".

Griezelfeest

Voordat het zover is, werken de vrijwilligers deze week nog aan de nieuwe spinnen en andere griezels. De week voor Halloween komt de container uit de opslag en wordt samen met de al bestaande spullen, het park omgetoverd tot engste plek van Sassenheim. Aan het einde van de zaterdagmiddag is het paviljoen veranderd in een tijdelijk winkeltje. Ruim honderd kostuums –bijna allemaal zelfgemaakt- hangen dan klaar voor de vrijwilligers. Na de kap en schmink gaan zij als spook, heks of monnik het park in. In de buitenring jagen ze de oudere bezoekers de stuipen op het lijf, in de binnenring laten ze kinderen zien dat er ook lieve heksen en spoken bestaan. Het aftellen is begonnen voor Vreeburg en Faber. Op de plek waar nu nog rustig een kopje koffie drinken, spookt het over een paar dagen. "We kijken er weer ontzettend naar uit. Het wordt weer één groot griezelfeest!".

De jongste bezoekers konden vorig jaar gebitten happen bij de snoepheks van Heksenheim. | Foto: archief