@Home: Opvoeden in een nieuw land

Teylingen n VluchtelingenWerk Zuidwest Nederland geeft, in samenwerking met het CJG en de Jeugdgezondheidszorg van de GGD opvoedingsondersteuning aan vluchtelingenouders in de Bollenstreek.

Een groep Eritrese moeders uit de Bollenstreek-gemeenten komen vanaf deze week op dinsdag bij elkaar om daarna in acht bijeenkomsten meer te leren over de opvoeding in Nederland. De opvoeding in een nieuw land kan vluchtelingenouders zwaar vallen. Mede door de meervoudige culturele context waarin deze plaatsvindt, brengt dit veel nieuwe vragen met zich mee. De ouders hebben daarnaast te kampen met etnisch-culturele en religieuze diversiteit en polarisatie. Driekwart van de ouders heeft te maken met psychosomatische klachten door het vluchtverleden.

De doelstelling van het project @Home is om vluchtelingengezinnen laagdrempelige opvoedingsondersteuning te bieden en de drempel naar de lokale maatschappelijke organisaties te verlagen. Door de ouders te begeleiden bij de opvoeding komt dat ook de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen ten goede.

De training wordt mogelijk gemaakt met steun van het OranjeFonds en de Bollenstreek gemeenten.