Volgend jaar handhaving tegen uitstallingen

Teylingen n Als de planning volgens plan verloopt zijn in januari alle instrumenten gereed om te handhaven tegen belemmerende uitstallingen en reclameborden. Dat maakte vorige week wethouder Rob ten Boden de gemeenteraad bekend.

Door Nico Kuyt

Vorig jaar heeft de gemeenteraad unaniem een motie van CDA en ChristenUnie aangenomen die daartoe oproep. Met name mensen met rolstoel en rollator hebben last van hinderlijke uitstallingen. Als er een gevaarlijke situatie ontstaat door uitstallingen, kan de gemeente al handhaven. De motie riep om nadere regels op te stellen zodat ook bij geen gevaar gehandhaafd kan worden. Die regels zouden al per 1 januari 2018 van kracht moeten zijn, waar het heeft iets op zich laten wachten. "Wij zijn op zoek gegaan naar concrete mogelijkheden, zodat op korte termijn er geen belemmeringen meer zijn en er een goede en vrije doorgang komt in de centra", gaf wethouder Ten Boden aan. De gemeente is bezig met de aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening waarin nadere regels komen voor een vrij en vloeiende doorgang. Maatwerk wordt wel toegepast, maar er moet dan wel voldoende ruimte voor de passanten overblijven. Op korte termijn staan twee schouwen gepland, in Voorhout en Sassenheim, om de situatie te bekijken. Vervolgens gaat een kleine groep studeren waar maatwerk moet plaatsvinden.

De zaken worden afgestemd met de ondernemers en het middenveld. In januari moet er dan een goede handhaving zijn.


Plan voor handhaving tegen illegale bewoning

Teylingen n B&W wil nog dit jaar starten met de handhaving tegen een aantal woningen in Sassenheim en Voorhout waar arbeidsmigranten in strijd met de regels wonen. Of het in de afzonderlijke gevallen ook daartoe komt, is nog afhankelijk van onderzoek.

Dat antwoordt B&W op vragen van de CDA-raadsleden Sybrinne de Vries en Manon van Dijk over de huisvesting van arbeidsmigranten en de daarmee gepaard gaande overlast in woonwijken.

Als woningen in het bestemmingsplan de aanduiding 'Wonen' hebben, dan mogen die niet worden omgezet naar een logiesfunctie voor de huisvesting van meerdere arbeidsmigranten in een woning. In Sassenheim treft het drie adressen in één straat. In Voorhout gaat het om één adres.

Inmiddels zijn de controles gedaan op brandveiligheid, die volgens de procedure altijd als eerste worden doorlopen vanwege de soms gevaarlijke situaties. Vervolgens startte het vooronderzoek wat nu loopt. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan, zal de handhaving starten en de overtredingen worden beëindigd. (NK)