Een van de verbeteringen is bij de kruising Herenweg en Meerrustlaan. | Foto: MV
Een van de verbeteringen is bij de kruising Herenweg en Meerrustlaan. | Foto: MV Foto: pr.

Alternatief '30 km' verder uitgewerkt

Warmond n B&W wil het alternatief met een 30-kilometerzone tussen de Laan van Oostergeest en Padoxlaan verder gaan uitwerken. Dit naar aanleiding van de bespreking in de afgelopen raadscommissie Ruimte.

Door Nico Kuyt

De prioriteit voor de herinrichting van de Herenweg komt te liggen op het langzame verkeer en de veiligheid. Er wordt onder andere aandacht geschonken aan de punten Oosteinde-Wasbeeklaan, voetgangersoversteek Oranje Nassaulaan-Lommerlustlaan en de Warmonderhekbrug. Het schelpenpad voor voetgangers aan het Oosteinde blijft behouden en langs het gehele tracé de voorzieningen voor voetgangers. Bij de oversteek voor fietsers over het Oosteinde bij de Wasbeeklaan komen twee verkeersremmers op het Oosteinde. Bij de Warmonderhekbrug op de Oranje Nassaulaan wordt meer ruimte voor fietsers gecreëerd zodat zij veilig de auto's voor het stoplicht kunnen passeren. In het ontwerp zijn de nodige oversteekplaatsen voor de voetgangers opgenomen, waarvan een aantal verbeteringen krijgt, zoals direct na het spoorviaduct en bij de kruising bij de Albert Heijn. Omdat de Herenweg een doorgaande fietsroute is, is in de participatie met de inwoners gekozen om de Herenweg voorrang te laten behouden boven de zijstraten. Met al de andere zaken die nog worden meegenomen, verwacht B&W het nieuwe voorstel in januari aan de raadscommissie te kunnen voorleggen.


'Het is het maximale aan maatregelen'

Vervolg voorpagina

"Wij beseffen ons dat hiermee de overlast nog niet helemaal voorbij is," vervolgt de gemeente. "Het is op dit moment het maximale aan bestuurlijke maatregelen wat we kunnen nemen. Daarnaast ligt de APV wijziging voor ter besluitvorming aan de gemeenteraad. Het voorstel is de APV aan te vullen met (onder meer) het verbod op overnachten (dan wel voor anker liggen) in voer- en vaartuigen en hinderlijk drankgebruik op openbare plaatsen en openbaar water. Dit verbod is bedoeld om te kunnen handhaven als er misbruik gemaakt wordt van de mogelijkheid tot overnachten. Als toelichting is het belangrijk te melden dat het college in zogenoemde beleidsregels gebieden en tijden kan en zal aanwijzen om concreet invulling te geven aan de normen uit de APV. Het is namelijk niet de bedoeling dat het verbod economische en recreatieve activiteiten onmogelijk maakt. Daarom wordt in samenspraak met belanghebbenden, zoals ondernemers, binnenkort gestart met het opstellen van deze beleidsregels."