Ron Hoogenboom en echtgenote Ria worden in de bloemen gezet door Wilco Jorna en burgemeester Carla Breuer. | Foto: PvK
Ron Hoogenboom en echtgenote Ria worden in de bloemen gezet door Wilco Jorna en burgemeester Carla Breuer. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Afscheidsfeest met een koninklijke onderscheiding

Sassenheim n Van huis opgehaald met de brandweerauto. Bij de kazerne opgewacht met applaus door collega's. Het overkwam Ron Hoogeboom, die na 27 jaar afscheid nam van de vrijwillige brandweer Sassenheim. Bekroond met een dikke kers op de taart door de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Door Piet van Kampen

"Verbijsterd, onverwacht en helemaal niet op gerekend." Het waren de eerste woorden die de van huis uit olijke en tevens nuchtere brandweerman. Nog aan het bijkomen van de lovende woorden van burgemeester Carla Breuer, liet hij zich van alle kanten geluk wensen met dit bijzondere moment in zijn leven. Alvorens de burgemeester aan het woord kwam, had ploegchef Wilco Jorna Ron al een podium gegeven en hem een erepenning overhandigd. Jorna: "Ik heb mooie herinneringen aan jou. Een man met een aparte visie, een bijzonder iemand, zeer sociaal, nooit op de voorgrond willen treden, en nu ben jij op je hoogtepunt gestopt. We zullen je missen, maar het is een goed besluit". Hoogeboom, ontspannen zittend op een bierkratje, liet alle superlatieven rustig over zich heen komen.

Groot sociaal hart

Vervolgens was het woord aan burgemeester Breuer. "Waar is je vrouw? O daar, komt u er maar even gezellig bij zitten!". Ook echtgenote Ria nam naast Ron op een bierkratje plaats. Het tekende de gemoedelijke sfeer waarop het er bij het brandweerfeest aan toe gaat. Toen werd het weer even serieus. Carla Breuer somde de verdiensten van Hoogenboom op, waarin ook woorden van gelijke strekking als voordien van zijn ploegchef. "Betrouwbaar, kennis en ervaring, daarmee hebt u een grote bijdrage aan het korps geleverd. Mensen waarmee u hebt gewerkt omschrijven u als een rustig persoon met een groot sociaal hart. Een man om op te bouwen: pragmatisch, stipt en met een boerenverstand. Sinds u met pensioen bent, geeft u instructie aan bijvoorbeeld BHV'ers. Het is mooi dat u uw kennis over brengt op anderen." Vervolgens mocht de burgemeester de belangrijkste boodschap overbrengen, die namens koning Willem Alexander. Daarbij hoorde het lintje als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jubilarissen en certificaten

De jaarlijkse brandweeravond stond niet alleen in het teken van het afscheid van Hoogeboom en zijn koninklijke onderscheiding. Er werden vier jubilarissen gehuldigd. Ruud Witteman en Marco de Vries zijn allebei tien jaar bij de vrijwillige brandweer. Piet Sikking en Richard Jonkers beiden al vijfentwintig jaar. Willem van Delft, Astrid Driessen, Mike van Thiel, Berry Bontje en Danny Kuperus ontvingen een certificaat vanwege een bevordering in diverse disciplines.