CDA wil opruimplicht voor paardenpoep

Teylingen n Raadslid Gerben Dijkstra (CDA) bindt de strijd aan tegen de uitwerpselen van het paard. Zou het niet wenselijk zijn dat, net als bij de hond, er ook eentje voor het paard komt, zo houdt hij B&W voor.

Door Nico Kuyt

In de gemeente geldt voor de hondenkeutel een opruimplicht voor hun baasjes. Hiervoor zijn regels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen zodat daarop kan worden gehandhaafd. „Maar voor paardenmest geldt een dergelijke opruimplicht niet. Het aantal klachten hierover is weliswaar beperkter, maar de ergernis per geval is, gezien de substantiële hoeveelheid die wordt achtergelaten, des te groter", zo geeft Dijkstra aan. Met name in de kern Warmond komt het toch wel regelmatig voor dat het wegdek wordt ontsierd door een hoop paardenpoep. "Onlangs werd onze fractie weer geconfronteerd met klachten hierover. In veel gemeenten geldt een algemene opruimplicht, dus niet alleen voor hondenbezitters, maar onder andere ook voor paardrijders. Circa vijftig gemeenten noemen in hun APV zelfs specifiek een opruimplicht voor ruiters. Ook de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra heeft het probleem onderkend en de zogenaamde 'Mestboy To Go' gepresenteerd, nadat een eerder ontwikkelde paardenpoepzak geen succes bleek. Met de Mestboy kan de mest van een paard snel en zonder vies te worden in een zak worden geschraapt", zo schrijft Dijkstra aan B&W en vraagt of het niet wenselijk is een algemene opruimplicht voor huisdieren, dan wel eentje voor paarden in te voeren.


Voorlichtingsavond over persoonlijkheidsstoornis

Sassenheim n GGZ Rivierduinen en Stichting Lumen-Holland Rijnland organiseren op maandag 12 november een gratis voorlichtingsavond over persoonlijkheidsproblematiek in de Julianakerk (Julianalaan 6).

Iedereen heeft een persoonlijkheid of karakter: de typische eigenschappen van een persoon. Ongeveer tien procent van de volwassen bevolking heeft emoties en gedragingen die duidelijk afwijken. Wanneer dit een bron wordt van lijden voor betrokkenen of naasten, is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis.

Tijdens deze voorlichtingsavond gaan een professional van GGZ Rivierduinen en een ervaringsdeskundige op dit onderwerp in.

De voorlichting begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie, bel naar Stichting Lumen via 071 5147420 (bereikbaar maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 14.00 uur) of mail naar info@lumen-hollandrijnland.nl.