Geen meerderheid voor Tiny Forests in Teylingen

Teylingen n De motie van Edith Alkemade (D66) voor Tiny Forests in Teylingen strandde vorige week in de gemeenteraad. Maar op 8 november, bij de behandeling van de Begroting, gaat Alkemade in plaats van minibossen een nieuwe motie indienen en dan voor geld voor meer groen in de wijken.

Door Nico Kuyt

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems minibos in de wijken met een grootte van ongeveer een tennisbaan en met veel biodiversiteit.

Naast de eigen fractie van D66 was alleen GroenLinks voor de motie. Don Verhoeff (GroenLinks) wees erop dat de hoeveelheid aan groen afneemt. Hoe kleinschalig zo'n bos ook is, op deze wijze komt het groen zo terug in de leefomgeving. Maar voor Robin Konings (VVD) heeft de gemeente met het Overbosch, Park Rusthoff en Bos van Krantz al drie mooie bossen en dat is genoeg op dit moment. Ook Fons Welters (Trilokaal) had zijn twijfels of minibossen wel de manier is om te komen tot een goede groenvoorziening. De fractie wilde wel meedenken aan andere manieren, bijvoorbeeld de inwoners te ondersteunen hun omgeving groener te maken of als gemeente het zelf te doen. En Frans Nederstigt (ChristenUnie) vroeg zich eveneens af of die minibossen wel de juiste weg zijn om meer groen in de wijken te krijgen, want hij deelde wel de mening dat er wel meer groen bij mag komen. Dat dacht eveneens Sybrinne de Vries (CDA). Haar fractie zag die Tiny Forests ook niet zitten. Zoiets kost ook geld en het was nog niet duidelijk hoeveel. Beter was het om rond het groen in het algemeen een motie of amendement in te dienen bij de behandeling van de Begroting, dan kan gelijk bekeken worden hoeveel geld de raad en waarvoor wil toekennen. Joost van Doesburg (PvdA) nam daarop alvast een voorsprong. Hij hekelde het huidige groenbeleid van de gemeente en was het ermee eens dat er iets gedaan moet worden aan het groener maken van de wijken. De minibossen kon hij nu niet steunen, omdat het ten koste gaat van ander investeringen aan groen. Hij stelde om te koesteren wat de gemeente nog heeft aan groen en verder keihard te investeren. Alkemade trok de motie weer in, maar komt bij de Begroting terug met een nieuwe motie over meer groen in de wijken.


Brandbrief bewoner Park Overbosch

Voorhout n Bij de raadscommissie Ruimte is een bericht ingekomen van een bewoner van Park Overbosch. Het woongebouw, een gewone flat, zou volgens de schrijver nauwelijks voldoen aan de eisen rond bouw- en brandveiligheid.

"In 2016 is bijvoorbeeld legionella ontstaan in de oude waterleidingen, omdat sinds 2008 een leegstand is geweest.Toen Marente zich tijdelijk vestigde in het gebouw is legionella ontdekt, omdat verpleeghuizen dat moeten testen, maar anders was het nooit aan het licht gekomen met alle gevolgen van dien", zo valt in de mail te lezen. „Nu worden ramen dicht gemaakt op de derde etage op bevel van de Woonstichting, terwijl longontstekingen en het Norovirus in de winter vrij spel hebben", vervolgt de bewoner. De ramen stonden namelijk vaak geheel open waardoor er klachten kwamen over tocht. Volgens de schrijver zou de luchtkwaliteit en geluidsisolatie aan de zijde N444 eigenlijk door een externe adviseur nader moeten worden belicht. "Er is een meter grond rondom verkocht aan de Provincie en de weg is hoger geworden, maar aan het woongenot van 59 omwonenden is niet gedacht." De mail staat als ingekomen stuk op de agenda van de commissie van 13 november.