CDA: 'Standaard communicatieplan voor omwonenden bij bouwplannen'

Teylingen n Elke bouwlocatie zou standaard moeten worden voorzien van een actie-communicatieplan waarin concreet en overzichtelijk wordt aangegeven hoe, wanneer en op welke wijze omwonenden actief door de wethouder betrokken zullen worden. Voor aanvang van de bouw, maar ook en vooral tijdens de werkzaamheden. En dat los van de formele procedures en trajecten.

Dat vindt raadslid Sybrinne de Vries (CDA), die maandag hierover vragen aan B&W heeft gesteld. Aanleiding zijn de funderingswerkzaamheden op de bouwlocatie Herenstraat 108-116 in Voorhout. De omwonenden ervoeren trillingen en de huizen leden schade. De communicatie met de bewoners verliep moeizaam. Bewoners van de Boekhorstlaan drongen herhaaldelijk aan op het doen van metingen naar de trillingen, maar kregen geen gehoor. Achteraf werden er wel metingen uitgevoerd. De Vries vraagt nu onder andere aan B&W waarom die niet direct vanaf de start van en tijdens de funderingswerkzaamheden zijn uitgevoerd, hoe die achterafmeting heeft plaatsgevonden en welke expertise hieraan ten grondslag lag.

Voornamelijk gaan haar vragen over de communicatie met de omwonenden, zowel door de gemeente, als de ontwikkelaar en uitvoerder. Ook wenst zij een bespreking in de raadscommissie Ruimte over de gang van zaken en de rapportages. "...de individuele omwonenden van deze bouwlocatie (maar ook van andere bouwlocaties) zijn in beginsel 'een zwakkere partij' tegenover een ontwikkelaar/uitvoerder met al zijn kennis, expertise, kapitaal en door het gemeentebestuur verkregen vergunningen. Juist het gemeentebestuur, het college van B&W en in het bijzonder in dit geval wethouder Brekelmans, dient juist ook voor hun belangen proactief op te komen...", aldus De Vries.

Zij wil niet dat bij de aankomende projecten, zoals de aanleg van de parkeergarage in de buurt van deze locatie, weer achter geconstateerd moet worden dat meer gedaan had kunnen worden in de communicatie. Zo'n verplicht actie-communicatieplan bij elke bouw is daarom in haar ogen gewenst.