Tijdens een schorsing werd de motie snel nog even aangepast waardoor het unaniem kon worden aangenomen. | Foto: NK
Tijdens een schorsing werd de motie snel nog even aangepast waardoor het unaniem kon worden aangenomen. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Gemeente gaat voor goede communicatie

Teylingen n Bij de inwoner zijn ontwikkelingen, zoals bouwplannen in zijn omgeving, soms onbekend. Terwijl er op website en krant ruchtbaarheid aan wordt gegeven, er een e-maildienst is en app's in ontwikkeling zijn. B&W moet die ontwikkeling in nieuwe communicatiemiddelen rond ruimtelijke ordening nauwgezet gaan volgen en al de bestaande mogelijkheden voor het verkrijgen van informatie stevig onder de aandacht brengen van de inwoners, zo vindt de gemeenteraad.

Door Nico Kuyt

De gemeenteraad nam vorige week unaniem een motie van die strekking aan. Er ging nog wel een hele discussie en aanpassingen vooraf. De fractie van D66 en Trilokaal dienden een motie in, waarbij werd verzocht per 1 januari in te zetten op de app 'Omgevingsalert'. Dit naar aanleiding van klachten van inwoners dat zij over een bouwplan niets wisten Maar wethouder Rob ten Boden had zijn twijfels over deze app, net als een aantal fracties. De recensies zijn slecht en je moet als gemeente ervoor betalen. Het Rijk heeft zelf een app ontwikkeld 'Over uw buurt'. Daar hoef je niet voor te betalen. Verder is er voor de inwoners nu al de al jaren bestaande e-mailservice van overheid.nl. Ten Boden stelde voor nog niet aan te sluiten bij Omgevingsalert. Hij zegde toe periodiek de ontwikkelingen te volgen en het resultaat de commissie te melden.

De inwoners worden nu al gewezen op de vermeldingen op de website van de gemeente, via de Gemeenteberichten in de Teylinger. Daarnaast wil de gemeente inwoners wijzen op de mogelijkheid zich aan te melden op de e-mailservice van het Rijk.


Open Huis bij Hospice Duin- en Bollenstreek

Sassenheim n Hospice Duin- en Bollenstreek zet op woensdag 14 november de deuren open voor belangstellenden die vrijwilligerswerk in het hospice willen doen.

Het Hospice Duin- en Bollenstreek ziet eruit als vele andere huizen in Sassenheim. Een riante villa met een sfeervolle tuin. Van buiten is niet te zien dat binnen mensen wonen die nog maar kort te leven hebben. En dat is precies wat de oprichters rien jaar geleden voor ogen hadden: een huiselijke omgeving bieden aan mensen in hun laatste levensfase. In het hospice wordt de professionele zorg ondersteunt door vele vrijwilligers. Mensen denken dikwijls dat er een enigszins bedrukte sfeer heerst om er te werken tussen mensen wiens levenseinde op korte termijn in zicht is. Niets is echter minder waar. Er wordt hier heus ook gelachen en, ondanks de omstandigheden waarin onze gasten verkeren, in een prettig klimaat gewerkt.

Op woensdagavond 14 november wordt het hospice opengesteld. Om 19.30 uur is in het tuinpaviljoen een korte presentatie en kunnen geïnteresseerden vragen stellen. Ook is er de mogelijkheid om als vrijwilliger aan te melden.

Op 18 en 19 januari kunnen nieuwe vrijwilligers instromen bij de basiscursus.


Omgaan met verlies bij zwangerschap of geboorte

Voorhout n Hoe ga je om met verlies waarvan de buitenwereld geen weet heeft? Het is een van de vragen die wordt besproken tijdens de tweede bijeenkomst van Café Over-Leven, georganiseerd door Welzijn Teylingen. Op zondag 18 november om 14.15 uur komen bezoekers in ontmoetingscentrum Agneshove (Agneshove 81) bij elkaar om te praten over omgaan met verlies bij zwangerschap of geboorte.

Rouwtherapeute Anne Remijn uit Voorschoten geeft een korte inleiding geven over het onderwerp. Met eigen voorbeelden laat zij verschillende invalshoeken zien. Zij gaat in op vragen als "Hoe ga je om met een verlies waarvan de buitenwereld geen weet heeft?", "Hoe rouw je om een baby die niet heeft geleefd?" en "Hoe ga je om met reacties uit de omgeving?".

Langer geleden

Van belang is dat Remijn wil inspelen op wat zich aandient, dat zij op een interactieve manier met elkaar in gesprek wil gaan en dat het verlies niet recent hoeft te zijn, maar ook van (veel) langer geleden kan zijn. De deelnemers praten over rouw na het verlies van een levenloos geboren baby, over wat anders en wat hetzelfde is als bij andere rouw en over wat helpt en wat erkenning geeft.

Over-Leven

De bijeenkomsten van het Café Over-Leven zijn bedoeld voor iedereen met een rouw- of verlieservaring, die hierin steun wil vinden in een vertrouwde omgeving, waar tijd en aandacht is. De erkenning en de herkenning van lotgenoten kunnen steun bieden.

De bijeenkomst begint om 14.30 uur. Inloop is vanaf 14.15 uur mogelijk. De toegang is gratis. Café Over-Leven heeft dit jaar bijeenkomsten op wisselende locaties in Teylingen. Voor meer informatie, neem contact op met Laura Methorst, lid van de werkgroep en welzijnsadviseur bij Welzijn Teylingen, te bereiken op 0252-231805.

Ook in 2019 zijn rouwcafés. Op zondagmiddag 20 januari is het volgende Over-Leven, in de bibliotheek in Sassenheim (Kerklaan 42). Het thema is dan 'Onverwacht verlies'. Meer informatie in de agenda op www.welzijnteylingen.nl.