Een bijeenkomst van Sociëteit De Vriendenkring in 't Bruine Paard in 1960. | Foto: pr.
Een bijeenkomst van Sociëteit De Vriendenkring in 't Bruine Paard in 1960. | Foto: pr. Foto: pr.

Terug in de tijd met Sociëteit De Vriendenkring

Sassenheim n De jaarlijkse dia-avond van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) staat op woensdag 14 november in het teken van Sassenheim. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is in de Julianakerk (Julianalaan 6). De toegang is gratis.

Voor de pauze zal de Sassenheimse publicist en streek- en Sassenheimkenner Herman van Amsterdam een lezing geven onder de titel 'Een Sassems kerkhof komt tot leven'. Hierin komen onder meer verhalen aan de orde uit zijn laatste novelle 'Onder het oog van de slechtvalk', die hij heeft opgetekend tijdens zijn activiteiten als vrijwilliger op het kerkhof en in de pastorietuin van de Sint Pancratiuskerk.

In een boeiend betoog zal Van Amsterdam een reeks wetenswaardigheden en anekdotes over Sassenheim vertellen, zoals die over het teruggevonden Mariabeeldje en over de 'Narcissenfluisteraar'. En gaat hij in op de vraag van zijn kleinzoon hoe oud doden wel niet kunnen worden.

'Kent u ze nog, de Sassemers'

Na de pauze start het vaste onderdeel van de avond waaraan de dia-avond zijn naam ontleent. In een beeldpresentie laat SOS-werkgroeplid Frans van der Wiel in een nieuwe editie van zijn 'Kent u ze nog, de Sassemers' onder meer niet eerder vertoonde beelden zien van oud Sassenheim en vroegere inwoners. Een voorbeeld is de foto uit 1960 met de leden van 'Sociëteit de Vriendenkring', genomen in Hotel-café-restaurant ''t Bruine Paard'.

De dia-avond wordt afgesloten met een kort jaaroverzicht en beelden van de laatste exposities. Tijdens de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan bestuursleden en kunnen boeken en de Sassenheim vlag worden gekocht.