Leerlingen en ouders wachten gespannen op de uitslag. Wie heeft Sastival 2018 gewonnen? | Foto: pr.
Leerlingen en ouders wachten gespannen op de uitslag. Wie heeft Sastival 2018 gewonnen? | Foto: pr. Foto: pr.

Excelsior wint Sastival

Sassenheim n De veertiende editie van Sastival is gewonnen door het leerlingenorkest Brugmuzikanten van Excelsior Noordwijk.

Tijdens het festival op zaterdag 3 november traden negen leerlingenorkesten uit Noord- en Zuid-Holland op in het Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. De orkesten, van beginnend tot gevorderd, lieten de aanwezige fans kennis maken met verschillende muziekstukken, variërend van pop tot klassiek. Zo brachten de Brugmuzikanten het welbekende nummer 'Counting Stars' van de Amerikaanse pop-rockband OneRepublic ten gehore. Met dit nummer sleepte zij uiteindelijk de eerste prijs in de wacht. Een tweede plek in de categorie beginnend orkest was voor het Aspirantenorkest van Adest Musica, dat onder meer het stuk McRonald's Mars speelde, geschreven door Rob Balfoort.

De eerste prijs in de categorie gevorderd orkest ging naar de winnaar van vorig jaar, Soli Deo Gloria uit Zaandam. Ook dit jaar wisten zij publiek en jury in vervoering te brengen met een sfeervol stuk, dit jaar het mystieke 'Tales from Scotland'. Het Saens Harmonie Orkest uit Assendelft veroverde met het vrolijke Elvis Presley-geïnspireerde nummer Lilo & Stitch een tweede plek in dezelfde categorie.

Iedereen een beker

Sinds 2005 biedt het Sastival, opgericht door Harmonievereniging Crescendo Sassenheim, een podium aan opleidingsorkesten. De jury, die dit jaar bestond uit Jos Lustberg en Matthijs Kruik, beoordeelde ieder optreden op hun eigen niveau, muzikaliteit, presentatie en speelplezier. Aan het einde van de dag ontving ieder orkest een beker, een juryrapport en een waardebon om een nieuw muziekstuk uit te kiezen.

Spelen en luisteren

De organisatie van het Sastival kijkt tevreden op de dag terug. "Het was prachtig om iedereen te zien genieten van het spelen én het luisteren naar muziek," aldus Bart van der Vlugt van Crescendo.

Wie de smaak van het samen muziek maken te pakken heeft en hier mee zou willen doen, is welkom om eens een kijkje te nemen tijdens één van de muziekrepetities van Crescendo Sassenheim. Het Opleidingsorkest, voor beginnende musici en onder leiding van dirigent Sophie Graven, repeteert op de zaterdagavond van 17.30 tot 18.30 uur in de Julianakerk (Julianalaan 4) in Sassenheim, waarna het Tweede Harmonieorkest, onder leiding van Joop Nijholt, repeteert van 18.30 tot 20.00 uur. Voor meer, kijk op www.crescendosassenheim.nl of mail naar jeugd@crescendosassenheim.nl.