'Dansen met de elementen' bij de opening van de Kunstweek Warmond. | Foto: MV
'Dansen met de elementen' bij de opening van de Kunstweek Warmond. | Foto: MV Foto: MV

Kunstweek Warmond brengt succesvolle mix van oud en nieuw

Warmond n De danser staat nog wat bescheiden op het pleintje van de pomp. De koptelefoon op het hoofd. De witte arm steekt in de lucht. De kleding is nog blanco, maar niet voor lang. Op verzoek komen veel bezoekers op zaterdag 3 november aan met iets blauws om te bevestigen op het beeld. De opening van de elfde editie van de Kunstweek Warmond brengt het thema 'Naar Buiten' direct in de praktijk.

"Kunst en cultuur naar buiten brengen, dat is wat we willen," zegt initiatiefnemer Hans Goudsmit in zijn openingswoord. Op de trap van Het Oude Raadhuis spreekt hij de bezoekers toe. Het is heerlijk herfstweer; fris, maar zonnig. Ondertussen bouwen kunstenaars hun stand op voor 'Klein Montmartre'. "Montmartre is het centrum van de kunst. Dat imago werd ook het imago van Parijs. Dat is wat wij ook moeten proberen."

Voller

Met een bomvol programma tot en met zondag 11 november, is de organisatie daar goed in geslaagd. "Het is een mooie mix van oud en nieuw," vertelt Goudsmit enthousiast. "We hebben allemaal ontzettend hard gewerkt. Het programma wordt met de jaren voller. Je zou bijna zeggen dat we te weinig tijd hebben met alles in één ruime week." Een aantal programma-onderdelen blijkt al snel uitverkocht. Het concert van het Monward Consort op 3 november trekt veel belangstelling. Een dag later is schrijver Murat Isik te gast in het Literair Café in Het Trefpunt. De winnaar van de Libris Literatuurprijs vertelt daarin aan interviewer Michiel Noordzij over zijn roman 'Wees onzichtbaar'. Het complete programma is te vinden op www.kunstweekwarmond.nl.

Donaties

De Kunstweek Warmond ontvangt sinds vorig jaar geen subsidie van de gemeente meer. Toen kon de Kunstweek georganiseerd worden dankzij de reserves en de actie om Vriend te worden van de Warmondse Kunstweek. Ook dit jaar kan dat nog steeds. Daarnaast hebben donaties van Fonds1818 en het Jacoba van Beierenfonds ervoor gezorgd dat al zeker is dat de Kunstweek ook volgend jaar doorgang kan vinden. Goudsmit: "Het was heel spannend of onze aanvragen gehonoreerd zouden worden. Nu we die toezegging hebben, voelt het opeens heel luxe. We kunnen al plannen maken voor de twaalfde editie."

Uitverkocht

Maar eerst nog de elfde editie, die duurt tot zondag 11 november. Dan is de afsluiting met het eerste Kkik-huiskamerfestival. De belangstelling voor het nieuwe onderdeel blijkt groot. De laatste twee kaartjes zijn te winnen door bezoekers die iets blauws meenemen en raden hoeveel het beeld van de danser weegt. Leon Spruit is de winnaar. Met de 115 kilo zit hij het dichtst bij de in totaal 117,8 kilo.

Het is direct een ander vernieuwend onderdeel binnen de Kunstweek: ook de opening is anders ingericht. Voorgaande jaren werd een lezing georganiseerd. Dit keer is het beeld van de danser het middelpunt. Het is ontworpen door Warmonder Rick Heemskerk (21). Zijn tekening staat op alle flyers en posters. Aan de hand daarvan heeft Nicoline Heemskerk -geen familie- het beeld gemaakt. Het is de bedoeling dat het danst met de elementen. "We hoopten al op veel belangstelling. Het is een cadeautje dat ook echt veel mensen komen kijken. Het past in het thema: het brengt ze echt naar buiten."

Het gedicht van Irma Ooijevaar, voorgedragen bij de opening van de Kunstweek, is te lezen op pagina 21.


Kerkdienst over studies jonge Roma's

SASSENHEIM n 'Jong geleerd…toekomst voor jonge Roma' is dit jaar het thema van de diaconaal jaarproject kerkdienst. Op zondag 11 november om 10.00 uur vertelt Conny van Tuijl meer over het studiefonds voor jonge Roma in de Julianakerk (Julianalaan 6).

Het werk van stichting Vakaró voor Komló uit Veenendaal zorgt ervoor dat elk jaar acht tot tien jongeren ondersteund worden met in totaal 3.500 euro om hun studie mogelijk te maken. Ze studeren voor uiteenlopende beroepen, zoals timmerman, boswachter of tandtechnicus.

Tijdens de dienst vertelt een Roma-jongere hoe haar leven is veranderd door het studiefonds. Voorgangers ds. H. Betting en ds. J. vd Berg en de diaconieën van Warmond, Sassenheim en Voorhout werken mee aan de dienst. Het Warmondse koor Ubi Caritas verzorgt de muziek.


Het Oude Raadhuis vol feestelijke kunst

Warmond n In de aanloop naar de feestdagen biedt een groot aantal kunstenaars vanaf woensdag 14 november een feestelijke diversiteit van kunst aan in galerie het Oude Raadhuis van Warmond (Dorpsstraat 36). De galerie is gevuld met sieraden van ontwerpers Greetje Sieders, Rosita van Wingerden, Ine van der Sluis en Ellen van Toor, keramische boekjes en doosjes van Hiske Tan, keramische vogelhuisjes van Bastiaan Meijer, schilderijen van Hella van Ockenburg en Barthel Brussee, glazen objecten van Hans Gusseklo, lino's en houtsnedes van Annika de Ridder, poppen van Frida Badoux, stenen beelden van Berna Verheijden, geboetseerde dieren van Leen Marbus, tassen van Sasha Wendt en objecten van vilt en zijde van Mirjam Elsas.

Bij de opening op zondag 18 november om 16.00 uur kunnen de bezoekers met de aanwezige kunstenaars in gesprek over hun werk.