Lisa Weijts-Gonzalez en Jeroen Tomassen leggen als nieuwe raadspersonen de belofte af. | Foto: Nico Kuyt
Lisa Weijts-Gonzalez en Jeroen Tomassen leggen als nieuwe raadspersonen de belofte af. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Eline de Visser taalheld

Regio n TaalHeld 2018 van de provincie Zuid-Holland. Die eretitel heeft Eline de Visser, projectleider Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek, afgelopen weekend ontvangen vanwege haar tomeloze inzet voor laaggeletterden in de Bollenstreek. In januari strijdt De Visser met winnaars uit andere provincies om de landelijke TaalHeldenprijs.

De Visser is verkozen tot provinciale TaalHeld in de categorie Bruggenbouwer. "Dankzij haar tomeloze energie en daadkracht heeft ze de afgelopen twee jaar het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek echt op de kaart gezet", zegt Ester van der Wiel, Rayoncoördinator Zuid West van Stichting Lezen en Schrijven, tijdens de regionale verkiezingsdag in Rotterdam. De Visser zelf was blij verrast door haar uitverkiezing. "Ik had het niet verwacht. Ik doe gewoon mijn werk en word daarbij geholpen door mijn collega's en vele taalvrijwilligers. Maar volgens de jury krijg ik dingen voor elkaar die anderen niet lukken. Dat is mooi om te horen."

Landelijke finale

De Visser mag net als de Zuid-Hollandse TaalHelden in de categorieën Taalcursist en Taalbegeleider meedoen aan de landelijke TaalHeldenverkiezing in januari 2019. De drie winnaars ontvangen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de landelijke TaalHeldenprijs.


GroenLinks verjongt

Teylingen n In de raadsvergadering op donderdag 8 november zijn twee nieuwe leden van GroenLinks tot de arena van de raad toegetreden.

Door Nico Kuyt

De Voorhoutse Lisa Weijts-Gonzalez vervangt Helmar van der Ploeg die vanwege gezondheidsredenen zijn werkzaamheden moest neerleggen. Hij was in de vergaderingen van de commissie Welzijn al afwezig. Als burgerlid treedt de eveneens Voorhoutse Jeroen Tomassen aan. Hij volgt in de commissie Duurzaamheid, Economie en Bestuur (DEB) Lena Budko op, die een dusdanig druk beroepsleven heeft dat zij het raadswerk niet meer kon combineren. Met de twee nieuwkomers is de fractie van GroenLinks weer op volle sterkte. Don Verhoeff blijft de hamer als fractievoorzitter hanteren. Op donderdag werden Tomassen en Weijts-Gonzalez geïnstalleerd. Met het aantreden van die laatste is het aantal vrouwen in de gemeenteraad weer toegenomen.