Nieuwe brug over Ringvaart voor HOV-busbaan Noordwijk-Schiphol

Regio n Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben hun voorkeur uitgesproken voor een lage beweegbare brug over de Ringvaart tussen Lisse en Lisserbroek. Hiermee wordt een stap gezet in de realisatie van de geplande hoogwaardige busverbinding (HOV) tussen Noordwijk en Schiphol.

In 2014 hebben de samenwerkende overheden afgesproken om van de huidige buslijn 361 een Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) verbinding te maken. Het is doel is dat tussen Noordwijk en Schiphol bussen gaan rijden die betrouwbaar, snel en comfortabel zijn en met een hoge frequentie rijden. Om een aantrekkelijke, snelle ov-verbinding te realiseren, is de bouw van een nieuwe brug over de Ringvaart noodzakelijk. Hierdoor hoeft de bus in de toekomst niet meer om te rijden via de N207 en kan deze de geplande nieuwe woonwijken in Haarlemmermeer bedienen.

Lage brug

De nieuwe brug is gepland ter hoogte van de Sportlaan in Lisse. Via een lage brugverbinding over de Ringvaart wordt Lisserbroek met Lisse verbonden. Naast de busbaan is er een fiets- en voetpad op de brug voorzien. De komst van de brug heeft gevolgen voor de directe omgeving omdat voor de aansluiting in Lisserbroek een aantal woningen en voorzieningen van de ijs- en skeelerclub moeten plaatsmaken voor de nieuwe brug. De provincies Noord- en Zuid-Holland zijn hierover in gesprek met de omgeving. De nieuwe route van Noordwijk naar Schiphol is naar verwachting in 2022 geschikt voor hoogwaardig busvervoer.

Het project HOV-Noordwijk-Schiphol is een samenwerking van de provincie Noord- en Zuid-Holland, gemeenten Lisse, Noordwijk, Haarlemmermeer en Teylingen, Vervoerregio Amsterdam en regio Holland Rijnland.