Mantelzorgers doen mee aan de lachworkshop. | Foto: pr.
Mantelzorgers doen mee aan de lachworkshop. | Foto: pr. Foto: pr.

Een podium én ontspanning voor de mantelzorgers

Teylingen n De tafeltjes in de aula van het Rijnlands Lyceum Sassenheim zitten vol. Op de bordjes liggen verse broodjes. Geanimeerd wordt met elkaar gesproken. Het is dan ook een dag vol herkenning. Tijdens de dag van de mantelzorg krijgen mantelzorgers letterlijk en figuurlijk een podium.

"Het is alweer lunchtijd, wat gaat de tijd snel hé?!". Mantelzorgconsulent Leny Noteboom pakt even de microfoon om de laatste informatie te geven. Ze organiseert voor het vier jaar op rij de verwen- en ontspanningsdag. "We hebben dit jaar over de honderd aanmeldingen. Dat is een flink aantal, waarbij ik al veel nieuwe gezichten heb gezien."

Workshops

Op podium in de aula was 's morgens ook de officiële opening. Wethouder Arno van Kempen spreekt met een jonge bezoeker. De elfjarige heeft een gehandicapt broertje en voelt zich ook mantelzorger. Samen met zijn moeder geniet hij van een voetmassage. Ook de andere mantelzorgers hebben even een moment van ontspanning bij de kapper of pedicure. De workshops vallen in de smaak. "Mag ik het kerststukje ook meenemen?!", klinkt het vol vreugde na een ochtend creatief bezig zijn.

"Het is een combinatie van ontspanning en aandacht," verklaart Noteboom het succes. "We gaan het eerste half uur altijd met elkaar in gesprek. In groepjes wordt een thema besproken. Dit keer grepen we terug op de thema's van 2016 en 2017: voelen mensen zich gehoord en serieus genomen? We willen weten of er verbetering is in hun situatie ten opzichte van vorig jaar. Het komt regelmatig voor dat in de groepjes al oplossingen aangedragen worden. Veel mantelzorgers geven aan zich vooral niet gehoord te voelen door familie en omgeving. Iemand verwoordde het best goed: soms kan het ook al helpen om zelf wat meer open te zijn. Dan weet de omgeving ook beter wat er speelt. Ook zijn we blij met alle tips. Dat bijvoorbeeld de seniorenmiddag tijdens de kermisweek zo gewaardeerd wordt, is echt leuk om te lezen. Het zijn de kleine dingen die het hem doen."

Het is ook waar de mantelzorgdag sterk in is: aandacht voor de mantelzorgers en waardering voor hun niet-aflatende inzet. Noteboom: "Ze krijgen het podium dat ze verdienen."