Wethouders Van Kempen en Brekelsmans ontvangen het naambord van gedeputeerde Floor Vermeulen. | Foto: PvK
Wethouders Van Kempen en Brekelsmans ontvangen het naambord van gedeputeerde Floor Vermeulen. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Project Nagelbrug en N444 officieel afgerond

n Veiliger en een betere doorstroming voor verkeer

Voorhout n De turborotonde bij de Nagelbrug was al een aantal maanden in gebruik, maar het sluitstuk van de totale werkzaamheden aan de N444 was het verbreden van de Leidsevaart vanaf Voorhout richting A44. De klus is inmiddels geklaard en afgevaardigden van de bij het project betrokken partijen sloten het officieel af tijdens een bijeenkomst in het Bestuurscentrum in Voorhout.

Door Piet van Kampen

De wethouders Arno van Kempen en Bas Brekelmans waren namens de gemeente aanwezig.Verder bevonden zich in het gezelschap projectleider Kees Bergen, Floor Vermeulen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, en vertegenwoordigers van Boskalis, Sweco en Holland Rijnland. De vijf partijen die tijdens de uitvoering van het project samenwerkten om de overlast en hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. De werkzaamheden omvatten de aanleg van de turborotonde bij de Nagelbrug, het aanleggen van een fiets- en voetgangerstunnel onder de Leidsevaart nabij de rotonde, het verleggen van het fietspad vanaf Voorhout richting de A44 en de naastgelegen verbreding van de hoofdrijbaan van de Leidsevaart. Ook werd er een houten geleiderail aangelegd.

Postzegel

Projectleider Kees Bergen blikte terug op het project waarover vijf jaar geleden de eerste gesprekken werden gevoerd en dat de provincie 13 miljoen heeft gekost. Speerpunt tijdens de werkzaamheden was een goede verkeersdoorstroming. Dat het werk een jaar vertraging opliep was het gevolg van werving van grond en onbekende kabels en leidingen die zich onder het oppervlak bevonden. "Er was veel coördinatie voor nodig om de 22 verschillende beheerders van de kabels en leidingen op een lijn te krijgen," lichtte Bergen toe. Ondanks dat het over een relatief klein grondoppervlakte ging. "Er was veel waardering van de omgeving zoals wij op een postzegel aan het bouwen waren."

'Even warm'

Wethouder Brekelmans was 'superblij' met de enorme verbetering. "Er was wel de nodige commotie over het afbreken van de oude boerderij op de hoek van de Herenstraat, maar het was nodig en de moeite waard. Ook wij ontvingen positieve signalen, omdat het hele werk in een redelijk beperkte tijd is gedaan. Wel was het een paar weken 'even warm' toen het verkeer vanuit richting Noordwijk niet linksaf Voorhout in kon slaan en daardoor ging men keren bij de ingang van het sportpark. Dat leidde tot files en gevaarlijke situaties. Door verkeersregelaars in te zetten werd dit opgelost." Vermeulen bood namens de provincie een naambord van de Nagelbrug aan de wethouder aan.


Brugklassers schenken 7.700 euro

Sassenheim n De brugklasleerlingen van het Rijnlands Lyceum Sassenheim hebben met hun deelname aan Lopen tegen Kanker 7.700 euro opgehaald voor het goede doel.

Corina van Diest, oprichtster van Stichting Lopen tegen Kanker, kreeg op vrijdag 2 november de cheque overhandigd. Storm Ligtvoet en Jazahra Vogel uit de brugklas gaven haar op school symbolisch het bedrag. "Ik ben er enorm blij mee, heel erg bedankt!", reageert Corina. "Een prachtig bedrag, na een onwijs mooie happening."

Steentje bijdragen

Ook Bern Persoon, coördinator eerste klassen, reageert enthousiast op de hoge opbrengst en deelname. "Niet alleen onze brugklasleerlingen, maar ook hun familieleden liepen enthousiast mee", zegt Persoon. "Het lokale karakter van de stichting spreekt ons enorm aan. Leerlingen bewust maken van de hulp die kankerpatiënten, en de mensen om hen heen, nodig hebben en ze hier een steentje aan laten bijdragen vind ik erg belangrijk. Samen met de vele andere deelnemers zijn we onderdeel geweest van een prachtig evenement met een nog belangrijkere boodschap. De saamhorigheid die ik tijdens het evenement heb ervaren, werkt aanstekelijk!".

Jazahra en Storm overhandigen de cheque aan Corina van Diest. | Foto: pr.