Frank Mostard (r) krijgt de bal van Jet Hendriks. Mostard is nieuw in de basis bij TOP. | Foto: René van Dam Foto: René van Dam

TOP verliest openingsduel

Sassenheim n De herhaling van de finale tussen TOP/SolarCompleet en Fortuna kenden een andere uitkomst: de ploeg uit Delft trok enigszins verrassend aan het langste eind.

Al enkele jaren is de finale om het landskampioenschap, die in april gespeeld wordt, ook de openingswedstrijd in het nieuwe seizoen van de Korfbal League. Dat betekende dat TOP en Fortuna op vrijdag 9 november op herhaling gingen. Na een korte voorbereidingstijd van slechts twee weken vanwege het EK van vier basisspelers en daarnaast blessures en zieke spelers was de voorbereiding verre van ideaal. De landskampioen kende slechts een wijziging in de basis: Frank Mostard kwam over van Blauw-Wit Amsterdam om de plek van de gestopte Daniel Harmzen op te vullen. Bij Fortuna is de opvallendste aanwinst international Fleur Hoek. Verder miste zij de boomlange Mirjam Maltha, die wegens ziekte thuis was gebleven in Delft.

Een nieuwe start voor beide ploegen en die kwam bij Fortuna duidelijk beter uit de verf. Binnen drie minuten kwam de ploeg al op 0-3 en eigenlijk was dat al de basis voor de winst. Groter dan die drie punten, slechts één keer bij 16-20, werd het verschil weliswaar niet maar zelf op voorsprong kwam TOP nooit. Slechts drie keer, en dat pas voor het eerst na de rust (10-12), werd het gelijk. Dat TOP gelijk kon komen lag niet zozeer aan het eigen spel, maar meer aan het feit dat Fortuna verzuimde de voorsprong uit te breiden.

Wat vooral opviel was het frisse, snelle spel van Fortuna waarbij de spelers hun taak goed uitvoerden. Verdedigend had de ploeg, dat was niet veranderd, de zaken goed op orde. In feite speelde Fortuna zoals TOP de tactiek al jaren kent, maar deze wedstrijd liet TOP zich uit de tent lokken door niet van zichzelf uit te gaan, maar de geboden ruimte in de aanval geforceerd te nemen. Dat leverde niets op en omdat de rebound van Fortuna goed was, was het gevaar bij TOP snel weg. Op Fleur Hoek kreeg de verdediging van TOP geen grip en zij was met zeven goals de gevaarlijkste speelster aan Fortuna-zijde. Bij TOP lukte er aanvallend veel te weinig en de kansen die er waren werden niet benut. Bij rust was de achterstand van twee doelpunten echter nog wel te overzien.

Betere fase

Na rust was er even een wat betere fase van TOP. De snelle 11-12 van Fenna Jagtman en de 12-12 van Frank Mostard gaven hoop op een ommekeer en een beter resultaat. Ook de 13-13 van Wouter de Koning gaf nog aanknopingspunten, maar steeds als TOP dichterbij of langszij kwam was het Fortuna dat met rust, overzicht en een doelpunt op het juiste moment weer op voorsprong kwam. TOP kwam, over de hele wedstrijd gezien, geen moment in zijn vertrouwde spel en dat was de verdienste van het tactisch sterke spel van Fortuna. Jet Hendriks wist met twee goals de stand bij 16-16 nog eenmaal gelijk te trekken, maar hierna trok Fortuna de trekker definitief over. Met vier doelpunten op rij was de wedstrijd definitief gespeeld en gezien het scoreverloop was er niets af te dingen op de winst van Fortuna.

Met een 17-20 eindstand pakt Fortuna enigszins verrassend, maar wel terecht, de eerste punten van het seizoen. Voor TOP is er werk aan de winkel, al weten ze in Sassenheim als geen ander dat draait om de vorm aan het einde van het seizoen.

Ter Leede Vrouwen winnen lastige uitwedstrijd in Eindhoven

Sassenheim n De Ter Leede Vrouwen verloren vorige week de wedstrijd om koppositie. In de uitwedstrijd tegen de vrouwen van FC Eindhoven was winst van belang om de achterstand niet verder te laten oplopen.

Op een, door de vele regenval, drassig grasveld werd rond half vijf afgetrapt. De vrouwen van Eindhoven begonnen in een hoog tempo en via de snelle vleugelspeelsters probeerde zij Ter Leede direct onder druk te zetten. Ter Leede moest alle zeilen bijzetten, maar kon vaak onder de druk uitkomen. Het spelen op een gewoon grasveld gaf toch wel wat problemen en vele ballen waren onzuiver en direct een prooi voor de keepster van Eindhoven. De eerste grote kans was na 20 minuten toch voor de Sassenheimers. Een diepe bal werd door rechtsbuiten Kim Zethof op juiste waarde geschat en voorgelegd. Bij de eerste paal tilde Romy van Beelen de bal over het doel van Eindhoven. Het spel bleef op en neer gaan en beide teams speelde aanvallend. Foutief uitverdedigen van Ter Leede kon door Marleen Joore alleen ten koste van een overtreding op de rand van het strafschopgebied worden gecorrigeerd. De toegekende vrije trap werd met een uiterste krachtsinspanning verwerkt door Wendel van Riemsdijk, de terugspringende bal kon door de spits van Eindhoven in het open doel worden gewerkt. Zij faalde echter hopeloos en schoot de bal hoog over, waardoor de ruststand 0-0 werd.

In de tweede helft paste trainer Azoum van Ter Leede twee wissels toe. De organisatie stond direct veel beter en Ter Leede werd de bovenliggende partij. Eindhoven had in de eerste helft gesmeten met haar krachten en kon het niveau van de eerste helft niet meer bereiken. Slechts sporadisch kwamen zij nog tot aanvaardbare aanvallen. Aan de andere kant miste Ter Leede enkel opgelegde kansen waarbij ook de keepster van Eindhoven zich onderscheidde. Na 70 minuten viel eindelijk de verdiende en bevrijdende treffer. Sarissa van der Meer gaf een prima voorzet en Julie Hendriks, de kleinste van het veld, kopte de bal hoog in het doel (0-1). Ter Leede controleerde hierna de wedstrijd. Eindhoven probeerde er nog een slotoffensief uit te persen, maar de krachten waren duidelijk weg bij de gasten. Na 94 minuten floot de scheidsrechter voor het eindsignaal en gingen de punten mee naar Sassenheim. Ter Leede bezet na deze overwinning de tweede plaats in de Topklasse, met drie punten achterstand op de koploper DTS'35 uit Ede.