Burgemeester Carla Breuer ontvangt de groep bezoekers uit Champigné voor de jaarlijkse jumelage. | Foto: pr.
Burgemeester Carla Breuer ontvangt de groep bezoekers uit Champigné voor de jaarlijkse jumelage. | Foto: pr. Foto: pr.

Jumelage Warmond Champigné in het teken van de Sint

n 'Vive la France' roept Sinterklaas bij aankomst

Warmond n Half Frankrijk lag het afgelopen weekend plat als gevolg van stakingen en demonstraties tegen de benzineprijzen. Desondanks riep Sint Nicolaas op zaterdag 17 november bij de intocht in Sassenheim: Vive la France. "Dat heb ik nog nooit meegemaakt", zei een verbaasde toehoorder en ongetwijfeld velen met hem dachten dat. Hen was kennelijk ontgaan dat even daarvoor burgemeester Breuer een groep Fransen had verwelkomd, die een bezoek bracht aan haar gemeente in het kader van de jaarlijkse jumelage met Champigné, een plaats in de Loire-streek.

Op donderdagavond had de burgemeester de groep gastvrij ontvangen in het Bestuurscentrum in Voorhout. De Franse bezoekers hebben daarna kennis gemaakt met verschillende van culturele aspecten in de Bollenstreek en Leiden. Op vrijdag bezochten ze onder meer de bloembollenkwekerij Flower Boost van de familie Van Ruiten aan het Westeinde in Noordwijkerhout en kregen daarna een rondleiding door de historische binnenstad van Leiden. De groep bowlden en dineerden bij Lucky's in Warmond en keken via een groot scherm naar de voetbalinterland Nederland – Frankrijk. Dat hun landgenoten met 2-0 verloren, kon de pret niet echt drukken.

Begrip voor elkaars cultuur

Op zaterdag was de dag waar het tijdens hun bezoek echt om draaide: kennis maken met de fenomenen Sinterklaas en zijn Pieten. Want dat is het idee achter een jumelage: begrip te kweken voor elkaars cultuur, waardoor conflicten (in Europa) kunnen worden voorkomen.

Om de Fransen in te wijden in de Sint Nicolaastraditie liet JWC-bestuurslid Mariette van Niftrik hen zaterdagmorgen in Grand Café Graaf Jan een lijst met dertig multiple choice vragen invullen. De Franse gasten slaagden met vlag en wimpel. Enkele dames gaven ook nog een vocale proeve door het zingen van enkele Sinterklaasliedjes. Dat deden ze later ook bij de intocht van de Goedheiligman en tijdens een diner annex pakjesavond.

Fotowedstrijd

Bij de afsluiting van het feest vroeg Antoine le Roux, president van het jumelage-comité in Champigné, aan zijn Nederlandse vrienden en vriendinnen foto's te maken in de geest van Henri Lebasque, een vooral in Frankrijk bekende kunstschilder. Door hem gemaakte schilderijen zijn momenteel onder meer te zien in het Musée d'Orsay en het Petit Palais te Parijs, het Musée des Beaux-Arts te Angers, het Musée des Beaux-Arts de Nantes en het Museum voor Schone Kunsten te Rijsel. Le Roux liet zich nog niet uit over de prijs die er met de fotowedstrijd te winnen is. Wel gaf hij een fotoboek met werken van Lebasque aan voorzitter Bernadette van Moorsel van de Stichting JWC.

Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Foto's kunnen worden gestuurd naar het e-mailadres roux.le@orange.fr of naar juemalagewarmondchampigne@gmail.com die er vervolgens voor zorgt dat de foto's bij de jury terecht komen.


KBO over gezonde hersenen

Voorhout n 'Hoe houd in mijn hersenen gezond?' Het is het thema van de bijeenkomst op dinsdag 27 november om 14.00 uur in De Verdieping (Dr. Aletta Jacobslaan 1). De presentatie wordt gegeven door de Hersenstichting in samenwerking met KBO Teylingen afdeling Voorhout en is voor alle senioren uit Teylingen.

Iedereen wil graag een gezonde oude dag hebben om nog lang van het leven te kunnen genieten. Veel mensen hopen dan ook dat zij hun lichamelijke gebreken zolang mogelijk kunnen uitstellen. Dit begint al op jonge leeftijd. Wat ouderen echter vooral willen is hun zelfstandigheid in geestelijk opzicht behouden. Zelfstandig beslissingen kunnen blijven nemen, ook op hoge leeftijd, is een wens die veel mensen hebben. Gezonde hersenen zorgen voor een goed geheugen en zelfbeslissingsrecht. De hersenen zorgen er voor dat het lichaam als een centrale computer wordt aangestuurd. Wat goed en gezond is voor de hersenen is ook goed en gezond voor het lichaam. Wat kun je nu doen om je hersenen gezond te houden?

Tips

De Hersenstichting wil enkele tips geven over gezonde hersenen. Tijdens de presentatie wordt ingegaan op wat wij weten over hersenen en slaap, hersenen en bewegen, hersenen en voeding en over training van de hersenen. Ook krijgen bezoekers meer concrete tips.

De deuren van De Verdieping gaan open om 13.30 uur. De presentatie is toegankelijk voor alle senioren in Teylingen, voor zowel leden als niet leden van de KBO.