Partijen in regio willen gezamenlijk statement over nachtbus

Regio n De partijen DURF (Katwijk), Nieuw Elan (Alphen aan den Rijn) en D66 (Teylingen) pleiten voor een nachtbus. De partijen willen gezamenlijk met gemeenteraden uit de regio kijken of een nachtelijk vervoersnetswerk binnen Holland Rijnland nodig is. Op dit moment rijden er vanaf Leiden Centraal na ongeveer 00.30 uur geen bussen meer naar deze gemeenten.

"Het voordeel van een nachtelijk vervoersnetwerk is, dat wij daarmee onze regio kunnen laten aansluiten op de OV-netwerken van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam", schrijven de drie partijen aan de gemeenteraden. "Het zorgt er tevens voor dat het OV-gebruik gestimuleerd wordt en daarmee de bereikbaarheid van Holland Rijnland wordt vergroot. Dit is niet enkel belangrijk in de 24-uurseconomie, maar ook voor stedelijke recreatie."

Deze maand werd in Teylingen al een motie aangenomen om het gesprek met de regio aan te gaan. Uit die gesprekken moet blijken of de regiogemeenten positief staan tegenover nachtelijk openbaar vervoer. Ook wil Teylingen een pilot uitvoeren met een nachtbus die één of tweemaal per avond in het weekend rijdt.

DURF-fractievoorzitter Sonny Spek denkt dat zo'n pilot ook wat voor Katwijk is. Hij denkt dat er in Katwijk veel vraag is naar een nachtbus. Spek: "Aan het aantal reacties dat we hebben gekregen tijdens de verkiezingscampagne op straat en via sociale media zien we veel steun voor het idee". Volgens Spek was de motie in Teylingen 'een proef' om te zien hoe er gereageerd zou worden. De proef pakte goed uit.

De partijen willen met hun brief nu uitzoeken wie zich willen aansluiten bij het nachtvervoer. Daar moet uiteindelijk een gezamenlijk statement uitrollen.