HKV wil 'heerweg' voor beter bereik Ruïne

Voorhout n De discussie rond de toekomst van de Ruïne van Teylingen wordt op woensdag 28 november voortgezet. Dan kunnen inwoners van Teylingen zich opnieuw uitspreken over de voorliggende plannen. De Historische Kring Voorhout (HKV) stelt voor de bereikbaarheid te vergroten door de aanleg van een 'heerweg'.

De Historische Kring Voorhout voelt zich ten nauwste betrokken bij deze discussie. "De restanten van het Kasteel Teylingen bevinden zich immers op gronden behorend bij de vroegere gemeente Voorhout. Daar doet de samenvoeging van Sassenheim, Voorhout en Warmond niets aan af," laten ze weten. "HKV ondersteunt de gedachte dat de ruïne, het restant van de woning van de houtvester van Holland, een belangrijk historisch symbool is. Deze symboolfunctie kan en moet verder worden uitgedragen door de bereikbaarheid, zichtbaarheid en toegankelijkheid te verbeteren. Met de huidige structuur van wegen is dat moeilijk te realiseren voor automobilisten. Maar voor voetgangers en fietsers bestaan er des te meer mogelijkheden."

HKV wil nog geen harde uitspraken doen over het toekomstig gebruik van de ringburcht zelf. Ze pleit er wel voor dat de historische toegangs- en doorgangswegen een rol gaan spelen in de bereikbaarheid voor wandelaar en fietser. In de middeleeuwen liep de verbinding tussen 's-Hage (het huidige Den Haag) en Haarlem via wegen en karresporen over de vroegere strandwallen, de oude duinen. De Elsgeesterweg, de Schans (Eikenhorstlaan) en de Oude Herenweg zijn overgebleven elementen van deze verbinding. Weliswaar is deze 'heerweg' later op meerdere plaatsen onderbroken door spoorlijn, trekvaart en (provinciale) wegen maar deze oude noord – zuid verbinding is nog steeds herkenbaar. Kasteel Teylingen was daarmee ook strategisch geplaatst langs deze wegstructuur.

HKV wil deze middeleeuwse verbinding hersteld zien waarbij er een directe verbinding voor fietser en wandelaar naar de ruïne van de voormalige ringburcht gemaakt moet worden. "De uitstekende uitstraling van de ruïne zal nog versterkt worden door gebruik te maken van de gronden rondom. Tentoonstellingen en demonstraties, gerelateerd aan de bloemen- en bollenteelt kan het daarbij extra interessant maken voor de toeristen die in het voorjaar de Bollenstreek bezoeken. Daarmee wordt een verbinding gelegd tussen geschiedenis en actualiteit. De zichtbaarheid en uitstraling van de Voorhoutse ruïne kan een belangrijk marketingelement zijn voor de gemeente Teylingen. Daarmee worden zowel de herkenbaarheid, het imago als de toeristische aantrekkingskracht verbeterd."


Reigerslaan wordt niet vuurwerkvrij

Teylingen n In de Jan Steenlaan en op de Gemeentehaven in Warmond kan op nieuwjaarsnacht niet geknald worden. Een meerderheid van de bewoners wil die herrie niet. Maar de Reigerslaan in Voorhout moet er toch aan geloven. Die straat krijgt niet die beschermde status.

Op verzoek van de bewoners mag op de locatie Jan Steenlaan met de Gemeentehaven geen rotje worden afgestoken. Uit een enquête is gebleken dat 75 procent van de bewoners graag een vuurwerkvrije zone wil en daarmee wordt voldaan aan de voorwaarde van de gemeente om het als zodanig aan te wijzen. Er is ook een verzoek ingediend door een bewoner van de Reigerslaan in Voorhout. Maar omdat uit een enquête bleek dat hier slechts 43 procent van de inwoners instemt met het instellen van zo'n zone in deze straat, wordt die hier niet ingesteld en kan de keukenmeid daar het jaareinde blijven sissen. (NK)