Iris van der Stelt eindigt als vierde in de marathon vierdaagse. | Foto: pr./Schaatspeloton.nl
Iris van der Stelt eindigt als vierde in de marathon vierdaagse. | Foto: pr./Schaatspeloton.nl Foto: pr./Arjen Vervoort

Vierdaagse met klein Warmonds succes

Warmond n Geen spruitjespak meer, maar een oranje-paars leiderspak bij de vierdaagse voor marathonschaatsers. Ook de Warmondse IJsclub was goed vertegenwoordigd, met podiumplaatsen voor Iris van der Stelt en Leander van der Geest.

Op donderdag 22 november startte de vierdaagse voor het marathonschaatsen. Tot voor een paar jaar geleden was er de Greenery Vierdaagse, met het spruitjespak voor de leider van het klassement. Nu is er weer een vierdaagse onder de naam Trachitol Trophy met een oranje-paars leiderspak en een 'pillenpak' voor de leider van het tussensprint-klassement.


Elke dag reden de schaatsers meer ronden. In Breda reden de dames op de eerste dag 60 ronden in plaats van de voor hen gebruikelijke 80 ronden. Irene Schouten, net terug van de World Cup in Japan, won met overmacht zowel de tussensprints als de eindsprint. Dat leverde haar naast de meeste punten voor het vierdaagse klassement ook twee leiderspakken op. Manon Kamminga, ploeggenote van Anne Leltz (WIJC en A6) werd tweede en Iris van der Stelt (WIJC en mkbasics.nl) stond op de derde plaats. Anne Leltz werd zelf vijftiende. Loesanne van der Geest werd 31e, Lisa van der Geest 55e.

Op vrijdag reden de marathonschaatsers in Utrecht 70 ronden. Weer was de winst voor Irene Schouten. Op haar thuisbaan in Hoorn won Schouten ook op zaterdag 24 november de derde wedstrijd. Na 80 ronden besliste Schouten in de eindsprint de wedstrijd.

Op zondag werd de vierdaagse beslist in Groningen. De eindzege kon Irene Schouten niet meer ontgaan. Deze laatste wedstrijd kende veel aanvallen en er werd een kopploeg gevormd van negentien schaatssters, waarin ook Iris van der Stelt en Lisa van der Geest zaten. Na honderd ronden reed Schouten net voor de laatste bocht Loes Adegeest voorbij, die er na het afsprinten van het peloton alleen vandoor was gegaan.


In het klassement na vier dagen stond Iris van der Stelt op de vierde plaats, Lisa van der Geest achttiende. Het commentaar van Iris van der Stelt na afloop: "Meer zat er nu niet in. Zij zijn op dit moment gewoon beter."

Heren Beloften

Bij de Heren Beloften was Kees Heemskerk in de Breda de beste WIJC'er , op de twaalfde plaats. Leander van der Geest werd daar 45e. Maar in Utrecht revancheerde Van der Geest zich met een tweede plaats. Heemskerk werd daar vijftiende. In de derde wedstrijd, dit keer over 100 ronden in Hoorn, finishte Van der Geest op de vierde plaats en reed Heemskerk naar plek achttien.

Op zondag waren de Beloften in Groningen 'het toetje'. Zij mochten voor 120 ronden aantreden nadat de wedstrijden Dames Topdivisie en Heren Topdivisie 's middags live op tv en via de livestream uitgezonden werden. Leander van der Geest (tiende plaats) en Kees Heemskerk (vijftiende) reden in de punten.


In het eindklassement staat Leander van der Geest op de zevende plaats en Kees Heemskerk op de zeventiende.


Diplomaregen bij de Columbiaan

Voorhout n Bij zwemvereniging De Columbiaan was op zaterdag 24 november een afzwemdag. In totaal 43 kinderen behaalden het A-, B-, C- of zwemvaardigheids-diploma.

Naast de 25 ABC diploma's zijn 18 zwemvaardigheidsdiploma's uitgereikt. Achttien belangrijke diploma's voor de zwemvereniging. Dit zijn kinderen die na ABC-diploma's door zijn blijven zwemmen.

Anouk Oskam, Björn Rus, Femke Visser, Julia Veens, Stijn Koomen, Tobias Knijnenburg, Tonna Tekle Meles en Yin Zwetsloot behaalden hun eerste zwemvaardigheidsdiploma.

Britt Aartman, Emille Rus, Britt van de Reep, Jamie Floor, Klara Rus en Noor de Jong behaalde het tweede zwemvaardigheidsdiploma.

Eline Oskam, Freya Cropp, Stan Veens en Tijmen van Leeuwen behaalden het derde diploma.

Vijfde diploma

Bij deze diploma's worden balvaardigheid en snorkelduiken getoetst. Maar ook bijvoorbeeld een gehurkte salto achterover, het wrikken, schredesprong, ongelijk watertrappen, een gehurkte draai, de zijslag, hoekduik en de zeemansslag. De Columbiaan is momenteel bezig met het vervaardigen van het vijfde diploma. Zo kunnen kinderen ongeveer tot hun achttiende jaar door blijven zwemmen.

ABC

Maar eerst behalen de kinderen de ABC-diploma's. Voor het A-diploma slaagden Vlin, Isabel, Dani, Tasnim Tamimount, Skye, Jentl, Jill, Hevro, Carice en Joëlle. Voor het B-diploma waren dat Batoul, Bregt, Alex, Roaa, Jasmijn en Lotte. Het C-diploma was voor Kieran, Dani, Kimberley, Flora Patricia, Lotte, Sebbe, Ayah, Mohamad en Omar.

De afzwemmers van zwemvaardigheid met hun diploma. | Foto: pr.