Afbeelding
Foto: Wil van Elk

'Veel inwoners zijn met de Ruïne van Teylingen opgegroeid, dus wil je ze bij de plannen betrekken'

n Inloopavond op woensdag 28 november

Voorhout n Misschien een bescheiden middeleeuwse tuin, of toch een grote toeristische trekpleister? De toekomst van de Ruïne van Teylingen ligt helemaal open, zegt wethouder Arno van Kempen. Inwoners worden uitgenodigd om mee te denken en ideeën aan te dragen tijdens de inloopbijeenkomst die vanavond, woensdag 28 november, van 19.30 tot 21.00 uur wordt gehouden in Sassembourg.

"Het is zeker geen gelopen race." Wethouder Arno van Kempen kan het niet vaak genoeg benadrukken, een week voor de inloopavond. "Wij hebben als college nog geen voorkeur uitgesproken. Daar ben ik ook heel zorgvuldig in. Want anders krijg je al snel het verwijt dat we toch al weten wat we willen en dat de participatie van de inwoners voor de vorm is. Maar dat is het dus juist niet. Het moet echt ontstaan vanuit de omgeving."

Verwoesting

De Ruïne van Teylingen staat in het kleinste deel van de gemeente, het buurtschap Teijlingen, maar is wel een van de symbolen van de gemeente. Slot Teylingen werd gebouwd in de dertiende eeuw, met in de vijftiende eeuw de meest bekendste bewoner, Jacoba van Beieren. In de Tachtig Jarige Oorlog werd het slot verwoest, maar vervolgens voor een deel herbouwd. In 1677 brandt het slot uit en blijft over als ruïne. In het eerste deel van de achttiende eeuw wordt een park aangelegd. Na de val van de Bataafse Republiek zijn geen huurders meer te vinden. De ruïne wordt in 1889 geschonken aan het Rijk. In 2016 is de ruïne van Teylingen door het Rijksvastgoedbedrijf overgedragen aan Stichting Monumenten Bezit.

Recreatie en toerisme

Het college is van mening dat het gebouw meer mogelijkheden biedt in deze huidige tijd. "De ruïne kent een fantastische geschiedenis. Het staat er natuurlijk al, maar is op gezette tijden open. We zien kansen om er meer mee te doen. Om het toegankelijker te maken voor de mensen in de omgeving en voor toeristen. Ik heb uitdrukkelijk die twee doelgroepen voor ogen. Dus niet alleen toeristen, maar juist ook voor eigen inwoners in de Bollenstreek. Ik denk dat het gebouw meer mogelijkheden kan bieden dan dat er nu zijn."

Niet verknoeien

Van Kempen heeft het project overgenomen van wethouder Kees van Velzen, die ruim drie jaar geleden startte met het voorwerk. Ook toen was er een inloopavond waar inwoners hun mening konden geven. Sindsdien is op de achtergrond veel werk verzet, zegt de wethouder. Die lange voorbereidingstijd was nodig. "Het is een gebouw waar de Bollenstrekers mee zijn opgegroeid. Iedereen heeft er ideeën over. Dan wil je inwoners erbij betrekken. Daarbij gaat het om een enorme geschiedenis.Je kunt het verknoeien als je niet zorgvuldig bent. Daarom vinden we de inloopavond ook belangrijk. Daarnaast heb je natuurlijk ook te maken met de financiën. Ook op dat vlak kies je voor zorgvuldigheid boven snelheid."

Vier modellen

Als richtlijn voor de plannen zijn vier modellen opgesteld, aan de hand van de ideeën tijdens de eerdere inloop in 2015. Inwoners kunnen vanavond laten weten wat ze ervan vinden en opnieuw suggesties aandragen.

De 'Heerlijkheid Teylingen' is de naam van het eerste model, waarbij de Ruïne blijft zoals hij is, maar wel met zekerheid van onderhoud. Van Kempen: "We schuiven de Ruïne dan niet aan de kant. Dat is helemaal niet aan de orde. Er wordt dan gezorgd voor het onderhoud, zodat de boel niet in elkaar stort en we over een aantal jaren helemaal geen ruïne meer hebben." Momenteel voert de Stichting Monumentenbezit al langere tijd restauratiewerkzaamheden uit. Die moeten er voor zorgen dat de Ruïne niet verder afbrokkelt.

Bij Ruïnetuin Teylingen, het tweede model, worden tuinen om de Ruïne gecreëerd. Hoe groot die zijn en of ze een of meerdere seizoenen open moeten, dat hoort Van Kempen ook graag van de inwoners. Daarbij is het ook afhankelijk van de grondeigenaren tot hoever uitbreiding mogelijk is. Er is in dit ontwerp ook ruimte voor een museum en kleinschalige horeca.

Het derde model is anders dan de andere drie, waarbij het opknappen van de Ruïne de grote attractie is. Van Kempen: "Vergelijk het met Panorama Tulipland, waarbij het schilderen het hoogtepunt was." Bij model drie kunnen bezoekers meekijken hoe het gebouw 'beleefbaar' wordt gemaakt.

Het meest verregaande model is Kasteel en Congrespark Teylingen. Daarin krijgt de ruïne hedendaagse functies en extra voorzieningen. "Je kunt denken aan grootse eetgelegenheden binnen de Ruïne, maar je moet je afvragen of je dat moet willen. Persoonlijk vind ik het wat ver gaan, maar als een groot deel van de bevolking zegt dat ze dat willen, dan gaan we dat overwegen."

Nog voor de zomer

De vier modellen die zijn ontwikkeld, zijn zeker geen vaste keuzemogelijkheden, benadrukt Van Kempen. "We willen graag horen van inwoners wat ze van de voorgestelde denkrichtingen vinden. Maar het is niet zo dat ze daaruit moeten kiezen. Nieuwe ideeën zijn zeker welkom. Veel mensen maken ook gebruik van de enquête op onze website. Ook dat is voor ons een belangrijke informatiebron."

Alle inbreng wordt verzameld en vervolgens in januari voorgelegd aan de commissie Welzijn. Zij hebben flink wat leeswerk voor de boeg. De beeldvormingsfase is de eerste in het BOB-model dat wordt gevolgd. Daarna is de oordeelvorming. "Daarin gaan we focussen op wat we gaan doen. Dat wil ik in april 2019 hebben afgerond. Als je een oordeel hebt gevormd, gaan we naar de besluitvormingsfase. Die wil ik in de zomer afronden, zo mogelijk nog voor het zomerreces."

Doorpakken

In 2020 kunnen inwoners dan zien dat er iets gebeurt, denkt Van Kempen. Hij heeft de vaart er goed inzitten. "Op een gegeven moment moet je constateren dat het is gelukt om zoveel mogelijk te weten en in beeld te hebben. Dan moet je ook zeggen: nadat we dat zo zorgvuldig hebben gedaan, kunnen we nu ook vaart maken. Het is mijn ambitie om nu echt door te pakken. "

De inloopavond is op woensdag 28 november tussen 19.30 en 21.00 uur in Sassembourg (Jan van Brabantweg 1) in Sassenheim. De enquête staat op www.teylingen.nl/nieuws.