Veel bezoekers laten hun ideeën achter op de schrijftafels. | Foto: Nico Kuyt
Veel bezoekers laten hun ideeën achter op de schrijftafels. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Bergen aan ideeën over toekomst Ruïne van Teylingen

Teylingen n Een veelheid aan ideeën borrelden op tijdens de inloopavond in Sassembourg over een mogelijke toekomst van de ruïne van Teylingen. Er ligt nog geen vastgelegd plan en alles kon op woensdag 28 november dan ook worden geopperd. En het ging alle kanten op. Van een behoud van het huidige slot tot een dak erop en lekker feesten met een vette horeca erbij. Het wordt nog een kluif voor de gemeente om uit deze brij de gewenste toekomst te kiezen.

Door Nico Kuyt

Aan belangstelling ontbrak het vorige week niet. En gezellig werd het ook. Een ontmoeten van oude bekenden. Maar over wat er met de ruïne moet gebeuren, daar verschilden duidelijk de meningen. De oudste bezoekster van de avond met 93 jaar vond een klein beetje meer reuring wel passend voor het oude slot. Maar anderen wensen dat het binnen de muren volop gaat bruisen. Is het geen mooie plek voor Panorama Tulipland? En dan met werkplaatsen met oude ambachten. Of een historische jachtwerf, dat is ook leuk. Een congrescentrum? Moet het een aantrekkelijke trekpleister worden zoals het Keukenhof? Maar dat gedoe willen we niet hier, werpt een andere bezoeker de kont tegen de krib. Maar wat er ook gebeurt, geen aantasting van de bollengrond, vreest een aanwezige agrariër. De zichtlijnen op het slot moeten wel behouden blijven of zelfs versterkt worden, denken een aantal bezoekers.

Parkeren

Je kan de ruïne wel opleuken, maar denk wel aan het verkeer, zo uiten enkele bezorgde buurtbewoners. Parkeren in de dorpskern en niet bij de ruïne, eist een ander. Wat te denken van leenfietsen bij station Sassenheim voor de route naar het kasteel en terug, werpt een derde een idee in de groep.

Doe er een glazen dak op, dan kunnen we er evenementen in houden. En daarbij een flinke horeca, want dat hoort bij al dat feesten, verlekkerde een levensgenieter zich alvast. Bouw het kasteel helemaal af in de oude stijl, bedenkt een meer radicale bezoeker. Een ander deel van het publiek gruwt bij al die gedachten. Hou het rustig. Behoud het oude karakter. Misschien met een mooie tuin. En doe wat middeleeuwse evenementen en educatie aan de scholen. Dat is wat nu al gebeurt. De slotgracht is weer uitgediept, de grond ernaast geworpen en leerlingen gaan graven naar oude schatten in die hoop aarde. Dat is leuk. Geen poeha. De eigenaar van de burcht, de landelijke stichting Monumenten Bezit, koestert eveneens het behoud van het huidige. Vooral om de ruïne heen liggen de mogelijkheden, maar hou het daarbij.

Geen fratsen

Alfred Pop van Stichting Oud Sassenheim wil in ieder geval dat de ruïne onaangetast blijft als icoon van de regio en zo als trekpleister blijft fungeren. Hij zou graag de historische tuincontouren willen terug zien, zoals die rond 1800 bestonden. Een uitkijktoren zou nog kunnen, maar geen fratsen zoals een glazen dak of commerciële exploitatie binnen de burcht. Wel een herbouw van de vroegere historische gebouwen buiten de ring geschikt voor bewoning en een bescheiden parkomgeving met herstel van oude watergangen. En een expositieruimte voor telers, tuinders en tuinarchitecten met historische siertuinen en parken.

De politiek moet nu een uitspraak gaan doen over de mogelijke richting over het spagaat over het oude hoopje steen. Dat wordt nog een hele klus. "Voor die keuze, daar worden wij voor betaald", verklaart wethouder Arno van Kempen. Hij is inmiddels in overleg met diverse partijen, waaronder de commercie, om de oude burcht eventueel in de vaart der volkeren voort te stoten. Begin volgend jaar komt hij met een voorstel naar de gemeenteraad.

Te leven

Op de avond konden de aanwezigen ook de enquête invullen die de gemeente heeft uitgezet. Samen met het burgerpanel hebben vele honderden dat gedaan. De ruïne blijkt behoorlijk te leven. Maar één aanwezige had wel een heel somber oordeel over al die plannen. "Luchtfietserij".

Wat de politiek over alles denkt, zal binnenkort blijken. Sinds de geboorte van Teylingen in 2006 is er al gepraat over plannen wat te doen met de ruïne. Vele uren aan raadsvergadering zijn er inmiddels aan gewijd. Of er nu uiteindelijk een beslissing komt?


Taalhuis zoekt nieuwe taalcoaches

Regio n Aan het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek zijn nu meer dan 200 taalvrijwilligers verbonden. In de Bollenstreek zijn toch nog een flink aantal anderstaligen die graag met een taalcoach in gesprek gaan. Daarom wil Bibliotheek Bollenstreek meer taalvrijwilligers kunnen koppelen aan lokale anderstaligen.

Het Taalhuis vraagt continu - en deze periode in het bijzonder - aandacht voor taalcoaching; het oefenen van de Nederlandse taal door anderstaligen met vrijwilligers. Het Taalhuis maakt daarbij gebruik van de campagne 'Wil jij met mij in gesprek?'. In video's beschrijven migranten hun passies waarover ze graag met Nederlandssprekenden in gesprek gaan. Doel van de video's is bewustwording over wat mensen verbindt: in gesprekken over gedeelde hobby's kun je elkaar echt ontmoeten. De video's zijn te bekijken op www.bibliotheekbollenstreek.nl/taalhuis. En wil iemand vervolgens taalvrijwilliger worden, dan kan hij/zij zich aanmelden bij het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek.

Aanmelden

Op dit moment zijn er in Nederland zo'n 15.000 vrijwilligers elke week in gesprek met 28.000 anderstaligen. Maar er zijn meer dan 600.000 anderstaligen die door hun taalniveau onvoldoende kunnen meedoen in de samenleving.

Enthousiaste, vrijwillige taalcoaches kunnen zich aanmelden bij het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek. Een taalcoach heeft wekelijks een taalontmoeting met iemand die moeite heeft met de Nederlandse taal. Samen oefenen zij op een informele manier de taal. Meer informatie is te vinden op www.bibliotheekbollenstreek.nl/taalhuis.