De jarige Annie Vrijburg ontvangt, samen met haar dochter, wethouder Rob ten Boden op haar honderdste verjaardag. | Foto: PvK
De jarige Annie Vrijburg ontvangt, samen met haar dochter, wethouder Rob ten Boden op haar honderdste verjaardag. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Annie Vrijburg bereikt magische grens

n 'Honderd jaar worden is gewoon doorgaan'

Sassenheim n Het is weinigen gegeven om de honderd jarige leeftijd te mogen bereiken. Als je dan ook nog zo vitaal van geest bent zoals Annie Vrijburg- van Dijk is dit een prachtige mijlpaal in een mensenleven. Zeker ook als er nog de nodige humor aanwezig is. Annie blies op vrijdag 30 november honderd kaarsjes uit op de taart.

Door Piet van Kampen

Annie werd in Lisse geboren en komt uit een gezin van vijf kinderen. Haar vader verdiende de kost als melkboer. Op latere leeftijd ontmoette zij plaatsgenoot Henk Vrijburg en tijdens een dansles ontwaakte het liefdesvlammetje. De romance leidde het stel naar het huwelijk op 13 januari 1949. Hieruit werden drie kinderen geboren. Het paar werd tevens de gelukkige grootouders van drie kleinkinderen die het levenslicht zagen.

In de bollen

Het destijds nog jonge stel betrok een woning aan de Burchtstaat in Sassenheim. Toen hun huis door renovatie- en sloopwerkzaamheden niet meer beschikbaar was, verhuisde ze naar de Bijweglaan. Nadat een en ander in de Burchtstraat gereed was keerde het gezin daar weer terug.

Echtgenoot Henk verdiende de kost, zoals zo velen in deze regio, in de bollen. Moeder Annie voedde de kinderen op en haar grote passie was handwerke . Daarnaast loste zij graag zo af en toe een puzzeltje op. In de jaren dat Henk nog leefde, maakten zij samen graag een Rijnreisje of brachten een bezoek aan een museum zoals het Kröller-Möller museum. Het was een heerlijke afleiding in het dagelijkse leven.

Binnenste Buiten

In 1996 overleed Henk en Annie vond haar onderdak in Mariëngaarde in Warmond. Sinds twee jaar woont de eeuweling in Sassembourg in Sassenheim. "Ik heb het hier naar mijn zin want ze zorgen goed voor mij. Het is alleen jammer dat er nu alleen nog maar mensen komen wonen die ziek zijn, dus ik heb niet zoveel aanspraak meer als vroeger," betreurt zij. De televisie brengt echter uitkomst. "Ik kijk graag naar het programma Binnenste Buiten. Dat vind ik wel erg leuk. De dagen zijn wel langm want ik ben altijd al om half acht wakker en dat weten ze hier. Daarom komen ze mij altijd als eerste helpen," zegt Annie met een beminnelijke glimlach.

Bloemen en bonbons

Wethouder Rob ten Boden, in de functie van loco-burgemeester die haar verwende met een bos bloemen en een doosje bonbons, luistert aandachtig mee en gaat ook een aangenaam gesprek met haar aan. Ten Boden komt er achter dat het een vrouw is van de gestampte pot. Oftewel gewoon van lekkere Hollandse kost houdt. Haar geheim van honderd worden? "Nou gewoon doorgaan," is haar korte maar veelzeggende antwoord. Op naar 101? "We zien het wel, als het vanzelf gaat."