Het bruidspaar Dwarswaard krijgt bezoek van burgemeester Breuer.
Het bruidspaar Dwarswaard krijgt bezoek van burgemeester Breuer. Foto: Piet van Kampen

Van een bruiloft kwam een bruiloft

Voorhout n Het is dinsdag 27 november als het diamanten paar Rien Dwarswaard (84) en Lenie Dwarswaard- Deelstra (81) in een aangenaam gesprek terugblikken op hun huwelijk. Gesloten op de dag waarop zij 60 jaar geleden elkaar in hun beider geboorteplaats Anna Paulowna de ringen omschoven. De verbintenis voor het leven.

Door Piet van Kampen

Het diamanten paar vertelt volop. Hoe tijdens Koninginnedag in Breezand de eerste schuchtere blikken naar elkaar werden geworpen. "Er kwam nog niets uit", glimlacht de bruid. "Pas een paar jaren later werd het echt". Dat gebeurde tijdens een met vrienden en vriendinnen een gezellige avond in het dorp. "Hij knipoogde naar mij," weet Lenie nog maar al te goed/ Rien vond haar "wel een leuke meid". Rien, die al in de bloembollen werkte, zag in haar de juiste bloem en er bloeide iets moois. Tijdens een bruiloft in de familie waar de beide jongelieden aanwezig waren, begon de liefdesvlam pas echt te branden. Van een bruiloft kwam een bruiloft. Het paar werd de gelukkige ouders van Nellie, Arie, Marjan en Esther en gezegend met acht kleinkinderen.

Bloembollen

Rien's leven stond in het teken van bloembollen. Hij bekleedde diverse functies tot aan de VUT leeftijd. Hun eerste eigen woning stond in hun geboortedorp, later verhuisde het paar met de eerste twee kinderen naar Julianadorp waar de andere twee het levenslicht zagen. Jaren later verhuisde het gezin naar Voorhout, waar Rien bij de firma Jacob. L. van Reisen in dienst trad. Lenie had een sociaal hart en bracht als vrijwilligster veel huisbezoeken en was actief voor het vluchtelingenwerk. Ook vulde zij haar tijd met creatief handwerken, terwijl de heer des huizes muzikaal was aangelegd. Als koorzanger en achter zijn eigen orgel bracht hij menig uurtje door. Daarnaast was zijn volkstuintje een hobby. Hun voorkeursland voor een fijne vakantie was Duitsland.

Hoogtepunten

"Hoogtepunten zijn er altijd in het leven, maar de ene dag is de andere niet," filosofeert Rien wijselijk. Voor echtgenote Lenie waren het met name de geboorte van de kinderen en kleinkinderen. Een bijzondere dag was echter op 22 september, toen het paar met de kinderen en kleinkinderen een dagje Anna Paulowna 'deden' en hun geboortedorp bezochten. Het werd op foto vastgelegd in een mooi naslagwerk. Uit alles blijkt dat het een (h)echtpaar is waarbij de liefde nog steeds bloeit. "Anders hadden wij hier niet gezeten," merkt Rien veelbetekenend op. "We houden veel van elkaar," bevestigt Lenie nog maar eens. Het huwelijksjubileum werd met familie in Boerhaave gevierd.