Bij de ingang van de Rietschelftlaan hangt een bord om bouwverkeer te weren. | Foto: MV
Bij de ingang van de Rietschelftlaan hangt een bord om bouwverkeer te weren. | Foto: MV Foto: MV

Geen wettelijke mogelijkheden om bouwverkeer te weren

TEYLINGEN n De gemeente heeft naar eigen zeggen een aanzienlijke inspanning gepleegd rond het vrachtverkeer over de Teylingerlaan om de overlast daarvan richting Overteylingen en het Campoterrein te minimaliseren. Er was alleen geen beter alternatief aanwezig dan het huidige.

Door Nico Kuyt

Dat antwoordt B&W op vragen van raadslid Sybrinne de Vries (CDA) na klachten van omwonenden. Er is een overeenkomst getekend in 2008. Daarin zijn afspraken gemaakt over een inrijverbod voor vrachtverkeer, paaltjes voor wegversmallingen, een verzoek aan de politie voor snelheidscontroles en het aanpassen van verkeersborden op de N443. Daarnaast zijn nadere afspraken gemaakt over het bouwen van twaalf woningen op het voormalige Campoterrein. "Deze oplossing en afspraken hebben voor het overgrote deel gewerkt, maar zijn nooit honderd procent waterdicht", antwoordt B&W. Ook onlangs is nog gesproken met de buurtbewoners over vrachtwagens die zich niet aan de regels houden. Daarbij is onder andere gekeken naar de mogelijkheden als een fysieke afsluiting, inrijverbod en éénrichtingsverkeer. Aan al deze maatregelen kleven weer andere bezwaren: vrachtwagens die de wijk toch inrijden en dan gevaarlijk achteruit er weer uit moeten, een veel grotere verkeersstroom door Hoofdstraat, Noord/Teijlingerlaan, en de bereikbaarheid van bedrijven die in de omgeving gevestigd zijn. "De conclusie van deze gesprekken was dat er geen beter alternatief is dan de huidig genomen maatregelen," aldus B&W.

Bekeuringen geseponeerd

Er zijn in de periode na ondertekening van de overeenkomst door de politie in een tijd van acht maanden metingen verricht. Daarna is dit niet gecontinueerd omdat bekeuringen bij overtredingen geen stand hielden bij de politierechter, want de bekeuringen werden geseponeerd. De beperking tot inrijden voor vrachtwagens wordt niet door de gemeente gehandhaafd, omdat hiervoor geen wettelijke middelen voorhanden zijn, want het bestemmingsverkeer is toegestaan.

Volgens de projectleider van de aannemer zijn er vanaf februari 2019 tot heden een kleine 700 zware transportbewegingen geweest. In deze periode zijn 30 meldingen vanuit het buurtschap ontvangen over hinderlijke transportbewegingen.


Teylingen bouwt lekker door

Teylingen n De gemeente onderzoekt of een zetje in de rug van de provincie sommige bouwprojecten binnen haar grenzen beter klaart. Maar over het algemeen bouwt Teylingen lekker door. Dat antwoordt B&W op vragen die raadslid Robin Konings (VVD) onlangs stelde.

Door Nico Kuyt

Konings wil flink gas op de hijskraan zetten. Woningen zijn nodig. En de provincie stelt mankracht en geld beschikbaar voor het versnellen ervan. Er zijn wel voldoende plannen, maar het bouwtempo moet omhoog. Teveel tijd blijft zitten tussen het plannen en de uitvoering. Er is een vliegende brigade beschikbaar met planeconomen tot energiedeskundigen en er is een financieel zetje in de rug, zoals voor een bodemsanering of infrastructuur. Genoeg reden voor Konings om samen met de provincie het pedaal diep in te drukken.

in gesprek

En ook B&W ziet er wel iets in. "Voor een aantal omvangrijke en complexe projecten die binnenkort van start gaan, zoals de ontwikkeling van de stationslocatie en Nieuw Boekhorst in Voorhout, gaan wij graag in op de uitnodiging van de provincie om in een gesprek te verkennen of het aanbod voor onze gemeente mogelijkheden biedt. Ook zullen wij de provincie betrekken bij het verkennen van oplossingen voor specifieke opgaven, zoals de tijdelijke huisvesting van spoedzoekers of de implementatie van duurzaamheids- en energieoplossingen in projecten. Los van de eventuele mogelijkheid tot personele of financiële ondersteuning, zien wij in elk geval grote meerwaarde in het delen van kennis en spiegelen van ervaringen", aldus B&W.

1.600 woningen

In Teylingen zijn volgens B&W voldoende plannen om aan de woningbehoefteramingen en de bevolkingsprognoses tegemoet te komen. Voor de periode 2017-2029 staan circa 1.600 woningen gepland, waarvan circa 1.100 in de periode tot 2022. Grote plannen zijn de Schoonzorgseweg (72), Hooghkamer (417), Overteylingen (130), Mariengaerde (107) en Langeveld (70).

Betaalbaar

De discussiepunten met ontwikkelaars betreffen met name de bouw van sociale en betaalbare woningen, parkeernormen en de duurzaamheidsambities. Over het algemeen lukt het de gemeente om hier contractuele afspraken over te maken. In de meeste gevallen vindt de afhandeling van bouwaanvragen tijdig plaats. Door de toename van het aantal kan het voorkomen dat een procedure iets langer duurt dan gewenst. Vooral de afhandeling van zienswijzen vraagt veel tijd, ook vanwege de vereiste zorgvuldigheid. "Voor de lopende projecten is er geen sprake van knelpunten als bodemsanering, infrastructuur, of een capaciteitstekort waarvoor de provincie een helpende hand kan bieden. Maar voor een aantal nieuwe projecten en specifieke opgaven gaan wij graag het gesprek aan met de provincie om de mogelijkheden te verkennen. Overigens heeft het expertteam woningbouw zich onlangs gemeld met de vraag naar de stand van zaken van ontwikkeling van de stationslocatie Voorhout. De projectleider die binnenkort start, zal hierover de contacten leggen."