Geen bijdrage Regio Deal voor bollenpolder

Regio n In de zomer van 2018 kwamen ruim veertig bestuurders, vertegenwoordigers van belangenverenigingen, agrariƫrs en ambtenaren bij elkaar voor de bollenpolder van de toekomst. De inzet was een Regio Deal met het Rijk om de Hogeveensepolder in Noordwijkerhout te ontwikkelen voor de toekomst. Inmiddels werken veel partijen samen om dit doel te bereiken, maar zonder Regio Deal met het Rijk.

Het rijk stelt eenmalig 950 miljoen euro beschikbaar voor zogenoemde Regio Deals. Een Regio Deal is een partnerschap tussen het Rijk en de regio om regionale opgaven aan te pakken. Afgelopen zomer ontving het Rijk 88 aanvragen. Twaalf voorstellen worden nu verder uitgewerkt in Regio Deals. Daar zit de bollenpolder van de toekomst daar niet bij. De samenwerkende partijen blijven zich echter inzetten voor een toekomstbestendige Hogeveensepolder.

Toekomstbestendig

Inmiddels zitten de initiatiefnemers van de aanvraag voor een Regio Deal, de Economic Board Duin- en Bollenstreek, Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), het hoogheemraadschap van Rijnland, de Provincie en de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond met elkaar aan tafel om ook zonder de impuls van het Rijk samen te werken aan de Bollenpolder van de Toekomst. Een brede coalitie van publieke en private partijen investeert de komende jaren in ieder geval 22,5 miljoen in het toekomstbestendig maken van het bollenlandschap. Zij maken onder meer werk van herverkavelen, onderzoek naar vermeerdering en bloei, voldoende en kwalitatief goed water, een rijke biodiversiteit en meer recreatieve routes.

Nationaal belang

De Duin- en Bollenstreek kenmerkt zich door de bollenvelden van kwekers die hun bloemen en bollen er veredelen, telen en verhandelen. De regio is van groot belang voor Nederland. Voor toeristen is het een kennismaking met het iconische Hollandse bollenlandschap, op korte afstand van Amsterdam.

De Greenport Duin- en Bollenstreek is een belangrijk economisch cluster. Meer dan 60 procent van de totale wereldhandelstromen in de bollensector verlopen via deze Greenport.

De regio staat voor de opgave om het bollenlandschap toekomstbestendig te maken. Concurrerende claims leggen hun beslag op het schaarse land. Bollentelers willen het land gebruiken voor hun teelt, bewoners en toeristen om te recreƫren, maar ook natuur en milieu hebben een belang bij de streek. Het maakt de opgave om het bollenlandschap toekomstbestendig te maken complex.