Bouw Hof van Liduina vertraagd door gestegen kosten

n Gemeentestandpunt over uitstel

Warmond n De gemeenteraad gaat een standpunt innemen over het uitstel van de ontwikkeling van de 28 woningen van de Hof van Liduina achter het bestaande gebouw aan de Herenweg in Warmond.

Door Nico Kuyt

Tussen de gemeente en ontwikkelaar VORM is vorig jaar een overeenkomst afgesloten. Het gaat hierbij om de komst van ten minste acht goedkope gestapelde koopwoningen van maximaal 187.000 euro, zestien tussenwoningen van maximaal 333.000 euro en vier hoekwoningen van maximaal 387.500 euro. Bij de vaststelling van deze prijzen is rekening gehouden met een toen reƫle prijsstijging van ruim 7 procent vanaf het moment van ondertekening tot de geplande start bouw in het vierde kwartaal 2018.

Geen aannemer

VORM gaf evenwel recent aan geen mogelijkheden te zien om het plan op dit moment te realiseren gelet op de gestegen bouwkosten en de tegen deze maximale prijzen. Het is VORM niet gelukt een aannemer voor de realisatie van dit project te vinden. Dat betekent dat de verkoop en de bouw van de woningen in Warmond voorlopig nog niet van start zal gaan.

Opnieuw onderhandelen

B&W gaat nu met de raadscommissie Ruimte volgende week spreken wat nu te doen. Er zijn twee mogelijkheden. Als eerste afwachten tot het moment dat de markt verandert. Hoelang dit zal gaan duren is niet bekend. Of meegaan met de marktontwikkeling en hogere prijzen toestaan, waarbij B&W zich er hard voor wil maken de acht gestapelde goedkope koopwoningen te behouden. Dit vraagt echter opnieuw onderhandeling en een gewijzigde overeenkomst op dit onderdeel. Hoewel de kans op ontwikkeling van de nieuwbouwlocatie dan groter is, blijft afhangen van de vraag of VORM een aannemer kan vinden die voor de nieuw afgesproken prijs wil bouwen. Een hogere prijs heeft de voorkeur voor B&W.

Het is vanuit de gemeente wenselijk, gelet op de woningbehoefte in Warmond, dat deze 28 woningen binnen afzienbare tijd gebouwd worden. Te lang wachten is ongewenst, aldus B&W.