Voorzitter Wim Ouwehand en wethouder Van Kempen gaan ook voor de komende vier jaar de samenwerking aan. | Foto: PvK
Voorzitter Wim Ouwehand en wethouder Van Kempen gaan ook voor de komende vier jaar de samenwerking aan. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Gemeente en Jacoba van Beierenfonds continueren samenwerking

Teylingen n Dat de gemeente Teylingen erg blij is met de samenwerking met het Jacoba van Beierenfonds Teylingen werd op woensdag 23 januari nog eens bekrachtigd. Na het bewezen succes van het fonds van de afgelopen drie jaren werd de verbintenis voor de komende vier jaar door wethouder Arno van Kempen en voorzitter Wim Ouwehand ondertekend.

Door Piet van Kampen

Het initiatief voor dit fonds werd in 2015 door enkele enthousiaste en actieve inwoners van de gemeente Teylingen genomen. Van het begin af aan heeft de gemeente een jaarlijkse financiële ondersteuning van 20.000 euro verleend om de doelstellingen van het Jacoba van Beierenfonds te realiseren. Het is een gezamenlijke missie om de leefbaarheid en de sociale verbondenheid op diverse manieren gestalte te geven. Een leefbare en duurzame leefomgeving. Ondersteuning van projecten en initiatieven vanuit de wijken, verenigingen en instellingen worden beoordeeld. Het fonds adviseert bij crownfundingsacties en honoreert projecten. Een goed en uitvoerbaar idee wordt tot een maximum van 1.500 euro beloond. Initiatieven kunnen een aanvraag indienen via www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.

Impulsen

"De gemeente wilde vanaf het begin graag meedoen en ik ben ongelofelijk trots op jullie en op wat er in de afgelopen periode is bereikt," prees Van Kempen de afgevaardigden van het fonds. "Jullie zijn een professionele organisatie van vrijwilligers. Er worden impulsen gegeven aan de samenleving en zijn zelfs landelijk bekend geworden." In de afgelopen periode werden 66 aanvragen gehonoreerd en hiervoor werd 70.000 euro uitgetrokken. De gemeente stortte het verjaardagsbedrag van Fonds1818, 18.000 euro, als een extra donatie in het fonds. Ook vrienden van het Jacoba van Beierenfonds en enkele bedrijven droegen ook hun steentje bij.

Extraatje

Enkele voorbeelden van door het fonds beloonde projecten zijn het aanschaffen van gereedschap voor het Repair Café, een tovertafel voor dementerende ouderen in Sassembourg, ondersteuning van Oranjeproms in Voorhout en scoreborden bij sportverenigingen. Het meest recente project dat een donatie ontving was het Winterfeest 2.0 voor gehandicapten. Een jarenlange traditie dreigde teloor te gaan maar carnavalsverenigingen uit de regio waaronder De Bokken uit Voorhout en de Saksen uit Sassenheim namen het voortouw voor de doorstart. Het werd een groot succes.

Voor de komende vier jaar doneert de gemeente bovenop de jaarlijkse 20.000 euro nog eens 5.000 euro extra. Dit bedrag is ten behoeve van de organisatie om kosten te dekken. Dat voorzitter Wim Ouwehand van het fonds zich een dankbaar man toonde, behoeft geen nader betoog.