Afbeelding
Foto: pr./Rokki

'Zwerfafval? Er is genoeg wat we zelf kunnen doen!'

Hans en Sylvia Hoogduin en medevrijwilligers zorgen sinds vorig jaar voor schone straten in Voorhout. In april 2018 startten ze met Voorhout Schoon, een initiatief dat draait om het opruimen en bestrijden van zwerfafval. Dat is hard nodig, merken ze.

"Iedereen weet dat de wereld vervuilt, maakt zich zorgen over de plastic soep en weet dat er iets moet gebeuren om CO2 te reduceren. Plastic verminderen en statiegeld uitbreiden is nodig. De overheid moet ingrijpen, de industrie aanpassingen doen, vervuilers aangepakt worden... Veel mensen ergeren zich aan het zwerfafval dat overal ligt, de omgeving een smerig aanzicht geeft en het milieu vervuilt. Maar er is genoeg wat we al zelf kunnen doen! Dit is uiteraard zorgen dat er zo min mogelijk afval in de natuur komt door het weg te gooien in de (juiste) afvalbak, zodat het verwerkt, hopelijk gerecycled en de grondstof hergebruikt kan worden. Helaas belandt veel vuil op straat, berm of sloot omdat het achteloos weggegooid wordt... Aangezien dit asociale gedrag moeilijk te stoppen is, hebben wij besloten het op te ruimen!

Aanleiding was overigens het meedoen aan een jaarlijkse opschoonactie waarbij we werden geïnspireerd door de 'Zwerfinator' en geconfronteerd met nog véél meer vuil dan je in eerste instantie ziet en het gemak waarmee je dit op kunt lossen: door het op te pakken met een handschoen of een grijper en in een (plastic) tasje of vuilniszak te doen en vervolgens in een prullenbak van de gemeente of container. Overigens kan de gemeente je voorzien van opruimmateriaal zoals een grijper, draagring, vuilniszak en veiligheidshesje.

Dit initiatief is ons wekelijks 'ritueel' geworden en naast individueel opruimen organiseren we van tijd tot tijd ook een gezellige, gezamenlijke opruimactie. Je geeft het goede voorbeeld en haalt er veel voldoening uit. Het is niet alleen nuttig werk, maar je bent buiten en loopt veel - wat ook nog eens goed voor je gezondheid is! Er zijn steeds meer mensen die meehelpen, in hun eigen straat, in de wijk of op vaste routes. Maar hoe meer, hoe beter!"

Afbeelding