Raad zet in op duurzaamheid met Meermaker Teylingen

Teylingen n De gemeenteraad kon vorige week unaniem instemmen met de oprichting van een maatschappij voor duurzaamheid. Onder de noemer van Meermaker Teylingen moet het een schopje in de goede richting geven door het verstrekken van onder andere informatie en leningen voor initiatieven om zo de gemeente meer duurzaam te maken.

Door Nico Kuyt

Na vele voorbereidende discussies in de raadscommissies was het nu de tijd om een start te maken met de maatschappij, zo vond de gemeenteraad. De raad stemde daarom unaniem in met de oprichting van Meermaker Teylingen per 1 maart 2019.

Meermaker Teylingen is een investeringsfonds voor innovatieve projecten die een duwtje in de rug nodig hebben en een informatiepunt voor inwoners, bedrijven en organisaties. Het moet een laagdrempelig informatiepunt worden, dat antwoord geeft op vragen vanuit de inwoners van de gemeente op het gebied van duurzaamheid met name binnen de thema's energie en circulaire economie. Het wijst ook de weg naar duurzaamheidssubsidies. Ook gaat Meermaker Teylingen de gemeente ondersteunen bij het uitvoeren van acties vanuit de duurzaamheidsagenda, met name binnen de thema's energie en circulair. Meermaker kan duurzame projecten in Teylingen, die economisch rendabel zijn, maar zo innovatief dat ze geen 100 procent financiering uit de markt kunnen halen, cofinancieren met maximaal 40 procent. Door cofinanciering van Meermaker Teylingen kan het project van de grond komen. Het betreft een revolverend fonds, leningen moeten worden terugbetaald.

Het moet Teylingen tot één van de van de duurzaamste gemeente in Nederland maken, uitte Edith Alkemade (D66) een wens voor een goede toekomst. En ook Monique de la Rie (VVD) had naar eigen zeggen 'het lef' om ermee in zee te gaan. Maar om een deel van het geld te reserveren voor kleinschalige initiatieven, dat steunde de VVD-fractie toch niet. Er moest aan de nieuwe maatschappij geen beperkingen worden opgelegd. Maar de fractie stond hierin helemaal alleen en het amendement werd bij meerderheid aangenomen. Daarmee wordt van het jaarlijkse bedrag voor de komende vier jaar van 600.000 euro, die de gemeente in het fonds stort voor leningen, een ton gereserveerd voor kleinschalige initiatieven.


Toezicht verlengd

Sassenheim n Vanwege een afname in de cijfers van fietsendiefstal en positieve reacties van reizigers heeft de gemeente besloten om het extra preventief toezicht op station Sassenheim voorlopig te verlengen.

In november en december 2018 is er door de gemeente Teylingen extra preventief toezicht gehouden op station Sassenheim. Voor een aantal uren per week zijn er extra toezichthouders ingehuurd. Dit kwam bovenop het reguliere toezicht van de BOA's en politie. Diverse reizigers gaven aan dat ze het extra toezicht prettig vonden. Uit cijfers van de politie blijkt dat er in november en december 2018 totaal twee fietsen zijn gestolen. Dit is 60 procent minder dan in 2017. Het jaar 2018 laat daarbij een daling zien van het aantal fietsendiefstallen. Waar er in 2017 nog 45 meldingen bij de politie waren van fietsendiefstal, waren dit er in 2018 nog 17.

Het extra preventief toezicht wordt ingezet tot de realisatie van de bewaakte fietsenstalling. De verwachting is dat deze fietsenstalling halverwege 2019 gerealiseerd wordt.