De fracties overleggen tijdens de schorsing in de hal van het Bestuurscentrum. | Foto: NK
De fracties overleggen tijdens de schorsing in de hal van het Bestuurscentrum. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Onderzoek binnenklimaat scholen

Teylingen n De gemeente gaat een inventarisatie houden naar het binnenklimaat en comfort van de scholen, zoals de temperatuur en de ventilatie. De kinderen en andere gebruikers van schoolgebouwen worden op hun ervaring gepolst en sensoren gaan het klimaat nauwgezet opmeten.

Door Nico Kuyt

De oproep tot het onderzoek is gedaan door burgerraadslid Shari van den Hout (ChristenUnie). Naast haar fractie konden ook het CDA, de PvdA, D66 en GroenLinks het voorstel ondersteunen. Er ontstond in de gemeenteraad nog wel een discussie over de objectiviteit van het onderzoek. Met name voor Hidde Verhoeve (VVD) bleek dit een drempel te zijn.

Sensoren

Wethouder Arno van Kempen zegde een zoveel mogelijk objectief onderzoek toe. Niet het enquêteren van kleuters alleen, maar ook het inzetten van sensoren om zo zuiver mogelijk het klimaat te meten. En met deze toezegging kon de gehele raad ermee instemmen. Mocht uit het onderzoek blijken dat er maatregelen nodig zijn, dan zijn die wel voor rekening voor de scholen.

Op de foto: Om alle fracties te overtuigen van de noodzaak voor het onderzoek was nog wel een schorsing en overleg in de hal van het Bestuurscentrum nodig. In het midden spreekt Frans Nederstigt (ChristenUnie) de collega-raadsleden toe.


CDA: 'Betere handhaving 30-kilometerzones'

Teylingen n De CDA-raadsleden Sybrinne de Vries en Reny Wietsma willen dat er in de gemeente beter gehandhaafd wordt op de naleving van de verkeersregels en -tekens, met name in de 30-kilometerzones en centrumwinkelgebieden.

Volgens beide raadsleden weigert de politie stelselmatig om de verkeersregels en -tekens van een 30-kilometerzone en met een erf zoals in het centrumwinkelgebied van Sassenheim te handhaven. Melders hierover worden van het kastje naar de muur gestuurd. Volgens de politie is er geen actieve controle en handhaving, omdat de wegen en erven onvoldoende als 30-kilometerzone zijn ingericht.

De CDA'ers willen van de burgemeester en B&W opheldering over het gebrek aan daadkracht het probleem op te lossen. Zij wijzen erop dat de uitkomsten van enquêtes laten zien dat de problematiek in de centrumwinkelgebieden van de kernen Sassenheim én Voorhout door de ondervraagde winkeliers en het winkelend publiek als urgent worden ervaren. (NK)