De vrijwilligers gaan op pad voor een kleine bijdrage om activiteiten te kunnen organiseren. | Foto: pr.
De vrijwilligers gaan op pad voor een kleine bijdrage om activiteiten te kunnen organiseren. | Foto: pr. Foto:

Bokken langs de deur voor goede doel

VOORHOUT n Ieder jaar gaat carnavalsvereniging de Bokken langs de deuren in Voorhout om een kleine bijdrage te vragen van de inwoners. Dit om de activiteiten voor de zieken, ouderen, kinderen en mensen met een beperking uit Voorhout te sponsoren. Tijdens de carnavalsperiode is het juist de bedoeling om deze doelgroepen extra in het zonnetje te zetten.

Ieder jaar verzamelen zich ongeveer 50 tot 70 vrijwilligers van carnavalsvereniging de Bokken bij de Bokkenschuur om de jaarlijkse Bokkenwinkel te verzorgen. Marga Hermans weet precies hoe dat verloopt ieder jaar. Zij is één van de drijvende krachten van de commissie die voor de vereniging zo belangrijk is.

Steentje bijdragen

Anne Clijsen vertelt dat het vooral gaat om het sociale karakter van de carnaval in plaats van alleen de reguliere carnavalsfeesten van vrijdag tot en met dinsdag. Beide dames organiseren al een aantal jaar de Bokkenwinkel en deze activiteit levert op die manier al een aardig bedrag op voor de doelgroep. ''Namelijk de gehandicapten, kinderen, zieken en ouderen'', vult Hermans aan. Ze verzorgt na afloop soep met broodjes voor iedereen die zich die dag heeft ingezet. Doormiddel van de Bokkenwinkel draagt iedereen een steentje bij aan het sociale karakter van de vereniging. Op zaterdag 9 februari is de Bokkenwinkel voor het laatst open.

Afgelopen week is er gestart in het 'Oude dorp', dit is ieder jaar de aftrap van de reeks zaterdagen die de vereniging door het gehele dorp laten gaan. Aankomende weekenden zijn de wijken Oosthout, Hoogh Teylingen en de buiten wijken aan de beurt om de extra inkomsten voor de vereniging te garanderen. ''Al met al mogen we trots zijn op deze fantastische vereniging. Iedere week maken wij weer een planning voor de wijken en komen de meeste vrijwilligers zich met goede moed melden om mee te lopen voor de Bokkenwinkel'', besluit Hermans.


KBO Teylingen wordt Seniorenvereniging Teylingen

Teylingen n Omdat KBO Teylingen zich meer en meer heeft ontwikkeld tot een belangengroep voor alle senioren van alle gezindten vanaf 50 jaar, is behoefte ontstaan aan een naamwijziging. Sinds 1 februari gaan alle drie de KBO-afdelingen in Teylingen verder gaan onder de nieuwe naam Seniorenvereniging Teylingen.

In 1963 werd ouderenbond in Sassenheim opgericht onder de naam Katholieke Bond van Ouderen in Zuid-Holland, afdeling Sassenheim. In 1976 volgt Voorhout onder de naam Katholieke Bond van Ouderen in Zuid Holland, afdeling Voorhout en in 1977 de Warmondse Bond van Ouderen. In 2015 kwam een samenwerkingsovereenkomst tussen de drie ouderenbonden tot stand onder de naam KBO Teylingen. Omdat de term ouderen steeds minder gebruikt werd, veranderde de afdelingsnamen uiteindelijk in KBO Sassenheim, KBO Voorhout en KBO Warmond. Inmiddels zijn ouderen, senioren geworden. Naast een nieuwe naam, is er ook een nieuw logo. De vereniging is aangesloten bij de landelijke seniorenorganisatie KBO-PCOB in Utrecht.