Afbeelding
Foto: pr.

'Veel inwoners zijn met de muziek van St. Cecilia opgegroeid'

Voorhout n Wie in Voorhout is niet opgegroeid met de muziek van St. Cecilia? De muziekvereniging mag zich dit jaar eeuweling noemen. Op 7 juli is de honderdste verjaardag. Het jubileum wordt uitgebreid gevierd, maar onder andere en een veiling, een eigen tentoonstelling en een taptoe. Het geheim van de vereniging? 'De gezelligheid is bij ons net zo belangrijk als de muziek.'

"Kijk, dat is Tonny. En haar vader!" Anneke Suiker kijkt in de expositieruimte van de Historische Kring Voorhout naar een foto uit 1969 van Sint Cecilia. De historische vereniging heeft een tentoonstelling aan de jarige vereniging gewijd, vol oude documenten en materialen. "En dat ben ik", wijst Anneke. Al 52 jaar speelt ze klarinet in de harmonie. "Ik heb inmiddels vier dirigenten versleten!".

Weinig bekend

Leden zoals Anneke zijn geen uitzondering, vertelt St. Cecilia-voorzitter Marcel Floor niet veel later. Hij heeft de tentoonstelling geopend en ziet nu vol trots de geschiedenis van St. Cecilia in één ruimte. "Op dit moment hebben we 132 leden. Veel van hen zijn al jarenlang lid, het verloop is minimaal. De belangrijkste reden voor opzegging is een verhuizing. Of als een lid is overleden."

En dat voor een muziekvereniging die in 1919 werd opgericht. Daarvan is weinig historisch materiaal terug te vinden, vertelt André van Noort. De Warmonder is inmiddels twintig jaar lid bij 'de buren' in Voorhout. "Over de oprichting is weinig bekend. In de Leidsche Courant van 1 juli vinden we de oproep voor de oprichting van een muziekvereniging, in café Boerhaave. Uit het verslag van de oprichtingsvergadering van 7 juli blijkt dat 32 leden zich hebben aangemeld. De harmonie is ontstaan na de Eerste Wereldoorlog, toen er weer behoefte was aan muziek. De kerk speelde waarschijnlijk ook een rol, maar dat is lastig te achterhalen. Wel is bekend dat Piet van der Hulst, de opa van Paul Does en Jan-Piet Does, is betrokken bij de oprichting. Mels Bolderdijk was de eerste dirigent. Het meest opvallend uit dat eerste jaar is nog wel dat voor de 32 leden, 18 instrumenten beschikbaar zijn!".

Van Noort werd lid nadat hij als trompettist was gevraagd mee te gaan op internationale uitwisseling naar Duitsland. "Ik kende Marcel al, omdat hij weleens inviel bij Sint Matthias, waar ik eerst lid van was. Dat kwam toen regelmatig voor. Als er een muzikant te kort was, werd bij andere verenigingen gevraagd voor invallers. Na de reis naar Duitsland stapte ik over. Dat was toentertijd vooral een kwestie van contact met leeftijdsgenoten. Bij Sint Matthias waren veel leden ouder, de jongeren waren vanwege studie veelal verhuisd. Ik bleef thuis wonen. Bij Sint Cecilia waren meer muzikanten van mijn leeftijd. "

Tekort aan hoornisten

Marcel Floor maakt als jongetje al kennis met de plaatselijke harmonie. Na een koffieconcert in het parochiehuis stapte zijn vader op de dirigent af. Zijn zoon wil graag lid worden. Dat kon, er was een tekort aan hoornisten. "En 32 jaar later speel ik nog steeds hoorn," lacht Floor. "Van die keuze heb ik nooit spijt gehad. Het mooie van de hoorn is dat het de basis van het orkest vormt. En we zitten als hoornisten in het midden, echt in het hart van het orkest."

Eerste vrouwelijk lid

De historie van de vereniging kent veel verhalen, vertelt Van Noort. Zijn interesse in historie –hij was lange tijd voorzitter van het Historisch Genootschap Warmelda- komt ook hier goed van pas. Voor St. Cecilia schreef hij een kroniek. Een historisch moment was het lidmaatschap van de eerste vrouwelijke muzikant in 1953. In de eerste week van juli wordt Gerarda van Schie lid en zeven weken later volgt Jannie Leijnse. Van Noort: "Dat had nogal wat voeten in de aarde. De kerk speelde lange tijd een rol binnen St. Cecilia. Dat ging dan vaak om adviezen over de muziekkeuze, meestal door de kapelaan. Maar ook bij deze gebeurtenis is waarschijnlijk wel gesproken tussen kerk en bestuur". Maar ook die relatie is door de tijd heen veranderd. Floor: "De invloed van de kerk is er niet meer, maar de relatie is nog steeds goed. We zijn aanwezig bij de palmpasentocht en spelen het kerstconcert in de kerk".

Ook andere voorbeelden brengt Van Noort ter sprake. De boetes bijvoorbeeld, die vroeger weleens werden uitgedeeld als je te laat kwam bij de repetitie. "De duurste was echter de boete als je niet kwam opdagen bij een uitvoering." Floor kan erom lachen. "Het gebeurt tegenwoordig niet zo vaak dat leden een repetitie zomaar missen. Het is een vast moment in de week en voor mij heeft een avondje 'toeteren' hetzelfde effect als yoga; het is heel ontspannend."

Vernieuwend

Floor is deze zomer vijf jaar voorzitter. Hij vindt dat de vereniging niet stil kan zitten. "Als voorzitter vind ik dat we met onze tijd mee moeten gaan, maar de historie ook moeten behouden. Dat is uitdagend. Opvallend is wel, dat als je naar de historie kijkt, St. Cecilia iedere keer na een aantal jaar weer iets nieuws introduceert. Zo kwamen in 1977 de majorettes erbij. Ruim dertig jaren horen ze bij de vereniging, totdat ze in 2008 zelfstandig verder gaan als Inspiration. In 1994 was dat de oprichting van de drumfanfare. Zij namen toen de buitenoptredens van de harmonie over. In 2017 jaar deed de drumfanfare voor het eerst mee aan het Wereld Muziek Concours (WMC). Dat was echt een mijlpaal waar we trots op zijn."

In 1995 is het leerlingenorkest opgericht, zodat de doorstroom naar de harmonie beter is. Ook de lessen Algemene Muzikale Vorming (AMV) zijn een belangrijke kweekvijver. "Verder merken we dat maatwerk steeds belangrijker wordt, zoals de zwartepietenband, de Egerländerkapel en de mogelijkheid voor projectensembles. Vooral met dat laatste kunnen we de toekomst in. We willen Voorhout nog meer opzoeken. Denk aan speeltuinconcerten, of optredens op scholen."

Jubileumjaar

Maar eerst is het feest dit jubileumjaar, dat wordt afgetrapt met de eenmalige jubileumveiling op zaterdag 9 februari in @Hok. Op zaterdag 18 mei is een taptoe op het hoofdveld van voetbalvereniging Foreholte. Ook buur Adest Musica doet mee. Het jubileumweekend is op 6 en 7 juli in sporthal De Tulp. Op zaterdagavond een nonstop muziekspektakel 'De Ameezing Top 100' plaats, waarin alle afdelingen van St. Cecilia een rol hebben. Samen met Voorhoutse zangers en zangeressen wordt het een grote muzikale show als vervolg op de promsconcerten. Op zondag is de uitvoering van het muziektheaterstuk 'Cielke maakt muziek', dat speciaal is bedacht en uitgewerkt door Marjoleine Mosselman en Paul Martens, een voorstelling voor de hele familie. "De hele vereniging staat dan op het podium," zegt de voorzitter enthousiast. Ook is er nog het jubileumbier, dat in oktober is gebrouwen en vanaf 10 maart verkrijgbaar is.

Sociale binding

Floor ziet de toekomst zonnig van de honderdjarige in. "Belangrijk is dat we pro-actief zijn en voor de komende jaren nadenken wat we willen. Dat is in ieder geval vasthouden aan de sociale binding die de club biedt. Gezelligheid is bij ons net zo belangrijk als muziek. We merken wel dat we zichtbaarder zijn en dat dat ook wat doet voor ons imago. Buitenstaanders zien ons ook als een hechte club. En leuk: veel inwoners zijn als kind al met onze muziek opgegroeid, geen optocht zonder muziek!"


Een fijne en sociale vereniging, zo wil Anneke Suiker haar St. Cecilia ook omschrijven. De herinneringen zijn legio, en bij een bezoekje aan de tentoonstelling komen er nog meer boven. Uitgekeken is ze nog lang niet. "Ik kom zeker nog een keer, dan kan ik op mijn gemak alles bekijken."

De eenmalige jubileumveiling van St. Cecilia is op zaterdag 9 februari. Vanaf 20.00 uur worden in jongerencentrum @Hok (Jacoba van Beierenweg 118B) meer dan 300 kavels aangeboden. De toegang is gratis. Het doel van de jubileumveiling is een mooi bedrag te verwerven om de activiteiten van het jubileumjaar van St. Cecilia te financieren.

. Oliebollen bakken in 1965. | Foto's: archief St. Cecilia
André van Noort en Marcel Floor bij de expositie. | Tekst en foto: Marieke Kamer
St. Cecilia in de jaren '20. Foto boven: De drumfanfare in actie.