Iris van der Stelt (r) viert de winst. | Foto: pr./schaatspeloton.nl/Arjen Vervoort
Iris van der Stelt (r) viert de winst. | Foto: pr./schaatspeloton.nl/Arjen Vervoort Foto: pr./schaatspeloton.nl/Arjen Vervoort

Iris van der Stelt: 'Ik heb mijn droomdoel behaald'

n Schaatsster geniet na van winst in Elfstedentocht

Warmond/Sassenheim n Op de Weissensee moest het gaan gebeuren voor Iris van der Stelt. Ze kwam, zag en wist de 200 kilometer lange Alternatieve Elfstedentocht te winnen. Een week later kan ze het nog steeds niet helemaal geloven.

"Het voelt nog een beetje alsof ik op een roze wolk zit." Met die woorden omschrijft Iris van der Stelt vijf dagen na de winst op woensdag 30 januari haar huidige gevoel. "Het begint inmiddels te landen," lacht ze. "Er is zoveel op mij afgekomen na de winst. Allemaal lieve berichten van andere schaatsers, collega's, vrienden. Gisteren stond mijn familie op de stoep als verrassing om het nog eens te vieren."

Van der Stelt groeide op in Numansdorp en verhuisde voor de liefde - haar vriend Leander van der Geest is zelf ook marathonschaatser- naar Sassenheim. Daar werd ze ook lid van de Warmondse IJsclub, net als teamgenoot Lisa van der Geest, de zus van, waarmee samen in de ploeg Mkbasics rijdt. Die ploeg was belangrijk voor de winst, zegt ze. "We zijn een heel hecht team en gunnen elkaar heel veel." Ze sprak dit seizoen ook uit naar het team dat haar doel was om op de Weissensee te winnen. "Het was al jaren mijn droomdoel, maar ik had het nooit echt uitgesproken. Dit seizoen deed ik dat wel. Ik wilde het zó graag."

Gespannen

Al twee keer eerder was ze er dichtbij, maar werd ze tweede. Vorige week woensdag voelde ze dat ze sterk was. "Het gevoel was goed. Natuurijs geeft mij altijd vleugels en ook nu was dat het geval. Al kan er onderweg wel van alles gebeuren; materiaalpech, een ander verloop van de wedstrijd." Dit keer zat ze al snel in de kopgroep. "We reden al heel lang op kop, aan het einde was ik daarom wel gespannen. Je wilt het toch afmaken."

Dat lukt, want na 6 uur, 58 minuten en 30 seconden komt ze alleen over de finish, voor Manon Kamminga en Ineke Dedden. Daar wordt ze opgevangen door haar trotse ouders. "Vanaf de eerste keer dat ik meedeed, zijn ze er al bij. Mijn vader helpt in de verzorging, mijn moeder kent ondertussen veel mensen en staat ook de hele dag op het meer. Ze wisten dat ik in de kopgroep zat en stonden al te wachten. Dat deden ze ook toen ik voorgaande jaren tweede werd. Dat is het mooie, ze zijn er altijd voor mij."

Nu ze haar doel behaald heeft, gaat Van der Stelt vooral genieten van de rest van het schaatsseizoen. Dat duurt nog tot maart. "We hebben nog wedstrijden in Zweden op natuurijs. Daar wil ik vooral voor de ploeg rijden. Ik wil echt iets terugdoen voor mijn teamgenoten." Ook de marathon cup op de baan nadert de ontknoping. "We hebben het hele seizoen nog niet gewonnen van Irene Schouten. Het zou toch mooi zijn als dat een keer lukt. Maar dat moet wel als team, daarin zijn wij het aller sterkt."


Trainer Lagendijk naar Teylingen

Sassenheim n Met ingang van het nieuwe seizoen is Martijn Lagendijk de nieuwe trainer bij RKVV Teylingen. Lagendijk (38) ziet de overgang van Ter Leede, waar hij het tweede team trainde en coachte, naar Teylingen als eerste verantwoordelijke voor de selectie een logische stap in zijn trainerscarrière. Hij neemt het stokje over van Marc van Wonderen, die heeft aangegeven aan het eind van dit seizoen na twee en een half jaar te stoppen.

Lagendijk is zeker geen onbekende voor Teylingen. Voor zijn trainerschap bij Ter Leede speelde hij zelf zeven jaar in het eerste elftal van die club en hij woont in Sassenheim. Ook heeft hij betaald voetbal gespeeld bij Haarlem, waar hij van 1998 tot 2004 onder contract stond. Lagendijk tekent voor één seizoen. "Ik voel mij zeer welkom bij Teylingen. We hebben een goede gesprekken gevoerd. Niet alleen met het bestuur, maar ook met een aantal spelers. Dat voelde goed. Ik heb vooral het eerste al een tijdje gevolgd, maar heb ook zeker oog voor alle spelers in de selectie en de jeugd die eraan zit te komen. Voor mij is de overgang van Ter Leede naar Teylingen een logische stap en heb er ontzettend veel zin in". Ook het bestuur van Teylingen is verheugd met de komst van de nieuwe trainer. Voorzitter Rogier Landwer Johan: "Het is mooi dat we een trainer hebben kunnen vastleggen, die zowel voor de club als voor zichzelf een bepaalde ambitie heeft. Martijn is iemand die in de groep past, maar als het nodig is boven de groep staat en dat hebben onze jongens nodig".

Martijn Lagendijk (m) tekent voor één seizoen bij Teylingen. | Foto: pr.