Organisaties bepalen zelf invulling Sinterklaasfeest

Teylingen n "Het Sinterklaasfeest is een kinderfeest en het is belangrijk dat het een leuk en gezellig kinderfeest blijft. Hoe dit vorm gegeven moet worden is aan de organisaties in onze gemeente, die hier al jaren voor zorgdragen." Dat antwoordt B&W aan de PvdA en VVD over de discussie tussen deze fracties over de Zwarte Piet.

Door Nico Kuyt

Onlangs stelde de PvdA vragen aan B&W over de zwarte Zwarte Piet. Zou B&W niet in gesprek moeten gaan met de organisaties hoe zij het Sinterklaasfeest kunnen actualiseren, want die Zwarte Piet is niet van deze tijd? Bepaalde bevolkingsgroepen voelen zich door zijn uiterlijk gekwetst. De VVD mengde zich in de discussie, want het kinderfeest is iets voor de organisaties en daar moet de gemeente zich niet mee bemoeien. B&W is het met de VVD eens dat dit aan de organisaties is. De gemeente hoort geen vooraanstaande rol te spelen in een discussie over de wijze waarop het Sinterklaasfeest zich moet ontwikkelen en vorm gegeven moet worden. "Wij gaan ervan uit dat de organisaties voldoende voeling hebben met de inwoners en doelgroepen om te kunnen bepalen in hoeverre de traditie lokaal aangepast moet worden", aldus B&W. Maar de burgemeester heeft wel een rol in het kader van de openbare orde en veiligheid. Zodra de maatschappelijke discussie rondom dit onderwerp dreigt te gaan leiden tot onregelmatigheden, waardoor de veiligheid in het geding kan komen, dan heeft de burgemeester een rol. De burgemeester wil graag nagaan in hoeverre de organisaties behoefte hebben aan een gesprek daarover.

Anti-piet stickers

De afgelopen Sinterklaasfeesten zijn overigens feestelijk verlopen. In Sassenheim zijn weliswaar wat anti-piet stickers geconstateerd. Deze zijn door de Boa's verwijderd. Daarnaast heeft een man in Sassenheim op 29 november 2018 in de omgeving van de supermarkt Hoogvliet racistische brieven uitgedeeld. De politie heeft de identiteit van deze persoon achterhaald. Gebleken is dat het een puur individuele actie betrof.


Vragen over speelplaatsen

Teylingen n D66-raadslid Edith Alkemade wil weten hoe het zit met enkele speelplekken en heeft daarover aan B&W vragen gesteld. Met name gaat het om de speelplaats bij het Clustergebouw.

Via een inwoner in Voorhout heeft de politica vernomen dat er binnenkort een investering van ruim een ton besteed zal worden om de speelplaats aan de Pieter van Slingerlandstraat, tegenover het clustergebouw te verplaatsen. Nu vraagt Alkemade zich af wat de gemiddelde levensduur is van speeltoestellen op een speelplaats in Teylingen en na hoeveel jaar een speelplaats wordt opgeknapt of heringericht. Ook de gemiddelde kosten van de herinrichting wekt haar nieuwsgierigheid op en waarom daarvoor een meestal wat dure externe projectmanager wordt ingehuurd. Worden de buurtbewoners er wel afdoende bij betrokken? Zijn bijvoorbeeld de gebruikers van het clustergebouw betrokken geweest bij de plannen om de speelplaats te verplaatsen, dus de drie scholen en de kinderopvang? Waarom wordt nu eigenlijk de speelplaats nabij het Cluster verplaatst?

Tijdens de gehouden informatieavond op 20 november zou zijn toegezegd dat de werkzaamheden niet zouden starten voordat de bezwaarschriften afgehandeld zijn, maar de mare loopt dat de gemeente op 22 februari al wil beginnen met de werkzaamheden terwijl de bezwaarschriften nog niet afgehandeld zijn. Tenslotte vraagt Alkemade zich af waarom bij het herinrichten van de schoolpleinen van de Regenboog en Achtbaan naar groene schoolpleinen er niet meteen een onderzoek is gedaan naar de mogelijkheid voor het vergroten van de speelpleinen. (NK)